Zuinig met programmamanagers!

In een grote gemeente lopen veel programmamanagers rond. Bijvoorbeeld om Europese gelden binnen te halen en te verdelen of om de jeugdzorg te reorganiseren. Niets mis mee, maar intussen buitelen de programmamanagers over elkaar heen. 

Dames en heren managers! Let op uw zaak. Programmamanager zijn is een vak apart. Het is een redelijk nieuw vak. Het vak zelf vergt al enige discipline en vasthoudendheid. Dat geldt ook de toepassing ervan in organisaties. Er komt veel bij kijken en voordat je het weet, schiet je je doel voorbij. Bijvoorbeeld omdat je niet goed hebt nagedacht over de preciese taken en verantwoordelijkheden voor de programmamanager. Voor een programma dat sterk leunt op concrete producten, is het noodzakelijk de manager realiserende en opdrachtgevende bevoegdheden te geven. Voor programma’s die vooral anderen prikkelen en motiveren iets te doen (bv klimaat) is dat niet nodig. De uiteindelijke verantwoordelijkheid moet in de andere organisatie liggen. omdat deze de maatregelen moet nemen en verdedigen. Anders creëer je een nieuwe organisatie waar je meer bezig bent met terrein afbakenen dan met het echte werk.

In het voorbeeld van geld vergaren voor activiteiten, is mijns inziens helemaal geen sprake van een programma. Daar gaat het om het goed beheren en verantwoorden van geld: de inhoudelijke doelstellingen worden door andere programma’s bewaakt. Deze mensen zijn eerder fondsenwerver en/of -beheerder dan iets anders. Laten we ze vooral ook zo noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.