10 jaar PGMOpen

Op donderdag 3 februari heeft het netwerk PGMOpen gevierd dat we precies 10 jaar geleden de eerste PGMOpen heeft plaats gehad. Ruim 250 deelnemers zijn toen op een koude donderdag naar Maarsen gereisd. Dit jaar is een gezelschap van ongeveer 50 mensen vanuit huis of een andere plek bij elkaar gekomen. Thema: wat is er sinds 2012 veranderd?

De huidige leiding van het netwerk PGMOpen (Björn Prevaas, Helmut Stoop, Jo Bos, Liesbeth Schipper en Niels van Loon) heeft een lange rij van veranderingen opgesomd. Ik noem er een paar: het aantal belangstellenden voor de nieuwsbrief is gestegen naar 5000 mensen, zowel programmamanagers als ook projectmanagers en leidinggevenden. Programmamanagement heeft een duidelijke positie gekregen, het aantal programma’s is aanzienlijk toegenomen.  Ook is genoemd dat de bereikte effecten niet alleen een hobby van de programmamanager is maar ook de trots van de lijnorganisaties. Dat is gepaard gegaan met veel meer aandacht die opdachtgevers aan programma’s en de medewerkers die ermee aan de slag gaan, de strategie is veranderd, er wordt veel meer gebruikt als veranderingsvragen, er wordt meer geleerd en de opgaven worden beter aangepakt.

In een kleinere groep heb ik gezien dat de kloof tussen lijnorganisatie en programma nog groot is. Vaak worden programmamanagers geconfronteerd met het niet beschikbaar krijgen of weglopen van medewerkers, langdurig wachten op budget of goedkeuring.

Op 7 maart gaat het PGMOpen weer door discussiëren over de noodzaak het vak verder op te krikken. Het bestuur van PGMOpen bestaat nu uit 4 mannen en 1 vrouw. Wellicht kunnen de netwerkers het aantal vrouwen in het bestuur vergroten. Ik zou zeggen: succes!

Je kunt je aanmelden bij: PGMOpen naar de toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.