Competenties programmamanager

In de IPMA-interessegroep Programmamanagement zijn wij (Betty Nieuwenburg, Jeroen Langevoort, Aat Unterhorst, Bert Hedeman en ik) bezig om de kenmerkende competenties van een programmamanager in beeld te brengen. Waarom? Omdat wij vinden dat een programmamanager apart en onderscheiden van de projectmanager gecertificeerd moet kunnen worden. Onze ambitie is het dat ergens volgend jaar programmamanagers IPMA B gecertificeerd kunnen worden. Daarvoor moeten we echter de competenties scherp in beeld hebben. Daarbij werken we met de NCB3, de standaard voor certificering van IPMA-projectmanagers. Uitgangspunt is dat de programmamanager A of B geen veredelde projectmanager A of B is. Het gaat om een principiƫel ander profiel.

Waar zitten dan de verschillen? 1. Anders dan de projectmanager is de programmamanager bezig met het realiseren van baten: voor elkaar krijgen dat de producten van projectmanagers ook daadwerkelijk gebruikt worden en hun vruchten afwerpen. 2. Hij/zij stuurt niet alleen projecten maar ook lijnactiviteiten aan en 3. analyseren en managen van noodzakelijke organisatieveranderingen. En dan zijn er competenties die dezelfde zijn, maar veel zwaarder wegen voor de programmamanager: stakeholdermanagement, goed omgaan met de stakeholders, communiceren, het perfect kennen van de primaire processen en het schakelen tussen de verschillende business belangen en onderhandelen met de organisatie over issues in het programma.

Met deze competenties moeten het IPMA-bestuur en CITO als certificerende instelling kunnen leven, zodat er uiteindelijk criteria ontstaan op basis waarvan de programmamanagers zich kunnen gaan aanmelden en waaraan hun werk en reflecties getoetst kunnen worden. Dat zal nog wel even duren, maar we zijn op de goede weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.