Verdieping op Curaçao

Img_0211_1
Een geanimeerd weerzien met een groep ambtenaren van het eiland Curacao (zie mijn eerdere bericht van 13 oktober). Programmamanagement is echt “hot” op de eilanden. Zowel St Maarten als Curacao zijn er erg actief mee bezig. We hebben de verdieping gezocht op de risico’s in het programma, op de communicatie in en rond een programma en op veranderen in kleuren.

De risicoanalyse is een nuttige benadering. Het formuleren van een risico kost echter nog steeds de nodige moeite. Je kan niet volstaan met de aanduiding: “de verkiezingen”. Je moet werken met formuleringen als “door de uitslag van de verkiezingen verliest de gedeputeerde een groot deel van zijn achterban, waardoor hij de steun aan het programmadoel intrekt.” Door zo concreet mogelijk te formuleren vergroot je de kans op zinvolle risicomaatregelen.
Aan het begin van de tweedaagse hebben de deelnemers vaak opgemerkt dat het commitment aan het programma problematisch was. Door dieper in te gaan op de omgeving van het programma en op mogelijke communicatiestrategieen hebben de deelnemers aangrijpingspunten gekregen om succesvoller te opereren. Opvallend was wel dat zij er tot nu toe weinig aan hadden gedaan. Net als in veel Nederlandse organisaties wordt de afdeling Communicatie veel te laat ingeschakeld: je redt een onvolledig doordacht programma niet met communicatie.
Veranderen met kleuren bleek een stimulerende benadering. Zeer levendig was de discussie of je een gedragsverandering als project kunt aanpakken. Uiteindelijk vonden de deelnemers dat je continue gedrag moet monitoren en bijsturen. Een hardnekkig proces is dus een beter woord. Het lijdt geen twijfel, of Curacao gaat ook leren veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.