Met medewerkers van een groot stedelijk projectmanagement bureau heb ik vandaag gesproken over programmamanagement. Daarin kwam de aloude vraag aan de orde: project of programma? Dat is toch een woordenspel dat alleen voor professionals interessant is, maar niet voor de organisaties waar we projecten en programma’s managen?
Volgens mij gaat het niet om het woord project of programma, maar om wat je doet voor een opdrachtgever. Probeer je het projectresultaat conform afspraak te realiseren, inspelend op alle veranderingen die optreden in de omgeving tijdens het project? Dan doe je een project, hoe dynamisch, beweeglijk en veranderlijk het ook is.
Als je een programma doet, werk je vanuit doelen (gewenste effecten). Daarbij zoek je de meest bijdragende inspanningen en monitor je of de gewenste effecten optreden, ook en juist nadat de projectresultaten zijn opgeleverd en worden gebruikt. Dat is ander werk, je stelt andere vragen en je bent voor andere zaken verantwoordelijk. Of je die activiteiten een project of programma noemt is van secundair belang. Het is in sommige gevallen zelfs de vraag of je een opdrachtgever hiermee moet lastigvallen, zolang je maar de goede dingen doet die horen bij de opgave.
Samenvattend konden we de conclusie trekken dat het om onderstaande redenen nuttig is om als projectmanager ook een notie te hebben van programma’s en programmatisch werken:
1. een professionele projectleider hoort de beperkingen van projectmanagement te kennen en behoort een breder repertoire te kunnen hanteren
2. je moet hoe dan ook weten hoe je je opdracht moet afbakenen en wat de opdrachtgever van je verwacht (en waarvoor je dus verantwoordelijk bent)
3. doelen verbreden je blik, en geven ruimte voor meer oplossingen
4. met programmamanagement krijg je meer opdrachten op strategisch niveau. In veel gevallen zullen deze ook meer veranderkundig van aard zijn dan projecten
5. en programmamanagement is “in”.