Programmamanager zorgt voor een goed einde

Overdracht1 Woensdag 7 september een interessante bijeenkomst van de PMI-interestgroup Programmamanagement gehad. Collega Gabor Vis van Heemst besprak met 12 andere geinteresseerden een recent artikel uit Projectie dat hij samen met een collega had geschreven. Het zet de schijnwerpers nu eens op het einde van een programma.

Om verschillende redenen kan een opdrachtgever besluiten het programma te beeindigen: de doelen of benefits zijn voldoende dichterbij gekomen, er zijn andere zaken belangrijker geworden of het in stand houden van de programma organisatie is duurder geworden dan de opbrengsten ervan. Maar het einde mag een goede programmamanager nooit overvallen: vanaf het begin houdt de manager rekening met het afbouwen van het programma.

De opgave van de programmamanager is wel de resultaten van het programma zorgvuldig over te dragen aan de lijnorganisatie. Dit vergt een bewuste insapnning om de lijnmanagers alsmaar meer verantwoordelijkheid te geven voor zowel de resultaten als de doelstellingen van het programma. Het moet ingroeien en ze moeten vooral niet verslaafd raken aan de programmamanager. De mededeling van de programmamanager dat het programma gaat stoppen, heeft soms op de opdrachtgever een shock-effect. Dit is een belangrijke interventie want dat geeft aan dat uiteindelijk het probleem in de organisatie ligt en niet bij de programmamanager.

Over dit stadium van een programma is zeker nog niet het laatste woord gezegd. We hebben veel ervaring met het opbouwen en uitvoeren van programma’s, maar nog zeker niet met het afbouwen ervan. Of wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.