Set competenties programmamanager

Programmamanagers moeten over veel competenties beschikken. Vaak zullen deze per programma verschillen. Toch bestaat er een set aan competenties die voor elke programmamanager geldt. De International Project Management Association (IPMA) afdeling Nederland heeft deze gedefinieerd om daarmee een certificaat op B-niveau te kunnen verlenen. 

Leidinggevende kwaliteiten als motiveren, aansturen, mensen en organisaties binden aan een programma behoren daar zeker toe. Ook zaken als het vormgeven van de inhoud van een programma, het organiseren ervan en het bewaken van de voortgang bevinden zich in de competentieset. Veel programmamanagers zijn zodanig actief bezig met hun vak dat zich in deze competenties willen meten aan de IPMA- of andere standaarden. 

Certificering ingeburgerd

Brent Hansen heeft afgelopen jaar een onderzoek onder 319 gecertificeerde project- en programmamanagers gedaan. Van hen komt 44 percent uit Europa en 38 uit de VS. Meer dan vijf percent is afkomstig uit Denemarken en Nederland. Op basis van deze getallen mag je wel stellen dat het toetsen en vastleggen van competenties in de westelijke wereld redelijk ingeburgerd is.

 Internationaal gezien zijn verschillende organisaties bezig met certificering. De bekendste daarvan zijn PMI (Project Management Institute) en IPMA. Van de respondenten uit het onderzoek van Hansen zeggen er 166 dat zij een PMI-certificaat hebben gehaald. Van hen komt 60 percent uit de VS. Ongeveer een gelijk aantal (164) van hen zegt dat zij een IPMA-certificaat hebben, van wie ruim 80 percent uit Europa. Een klein gedeelte van de respondenten zegt dat zij een Prince2 accreditatie hebben.

Meer kennis

 Als voordelen van certificering zeggen de meeste respondenten dat te zien in meer kennis, in betere mogelijkheden voor een baan, en erkenning van hun vak. PMI-projectmanagers mikken volgens het onderzoek in de toekomst op certificering conform de  programmamanagement variant van PMI, de IPMA-leden mikken in grote meerderheid op IPMA-B. Je kan wel zeggen dat het vak van programmamanager en projectmanager meer en meer geborgd wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.