Nieuwe generatie programmamanagers

Een interessant idee van Aart Bontekoning in Trouw van vrijdag: de jongere generatie vraagt meer ruimte om haar werk te doen. De oudere generatie is moeilijk geneigd die te geven. Bontekoning noemt de door ouderen overheerste organisaties zoals de kerk en vakbonden: geslotenheid, trage besluitvorming en hiërarchie overheersen. Dat blijft in stand en zijn kenmerken die niet gunstig zijn om programma’s op een effectieve manier uit te voeren. Hij pleit voor een oudere generatie die leert samenwerken in een grotere diversiteit: Het Nieuwe Samenwerken.

Samenwerken moet

Deze ontwikkeling zou betekenen dat programma’s nog meer kans krijgen als de jongere generatie het voor het zeggen krijgt. Maar dan is de bedreiging van het huidige kabinet groot voor een doorbraak. De oudere generatie (ook wel babyboom generatie genoemd) moet en wil langer door blijven werken en houdt de voor programma’s gunstige veranderingen tegen. Bontekoning constateert dat met het langer doorwerken van de oudere generatie de leeftijdsdiversiteit in organisaties verder toeneemt. Samenwerken wordt daarmee een vaardigheid die in belang nauwelijks onderdoet voor technische vaardigheden zoals het gebruik van sociale media.

Afschrikwekkend voorbeeld

Willen de jongere programmamanagers een kans krijgen dan zullen de ouderen in een meer coachende rol moeten komen, en geen leidinggevende. Het afschrikwekkend voorbeeld van kerk en vakbond geeft aan dat organisaties waarin ouderen hun plek niet vrij geven, ten dode opgeschreven zijn: geen vernieuwing, alleen nog maar nee kunnen zeggen, en geen aanwas van nieuwe leden. 

Mijn conclusie is dan ook dat de babyboom generatie ruimte moet geven aan jongere managers. Vanzelf zal dan het klimaat voor programma’s verbeteren, waarmee de effectiviteit van organisaties zal vergroten. Volgens mij een wenkend perspectief voor organiserend Nederland in de komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.