Samen doch verschillend

It takes two to tango was het motto van een workshop die Betty Nieuwenburg en ik hebben gegeven op de jaarlijkse Projectmanagement Parade: programmamanager en projectleider die samen doch verschillend een dansje doen. Opvallend vond ik dat niet iedereen onderschrijft dat voor die verschillende rollen ook in wezen verschillende competenties aangesproken worden.

Rapporteren

De deelnemers zijn het snel eens dat programmamanager en projectmanager over verschillende zaken aan hun opdrachtgever rapporteren. Bij de programmamanager gaat het om KPI’s en strategische doelbereiking, bij projectmanagers over resultaat, kwaliteit, tijd, geld en dat soort zaken. Ook kan men het erover eens worden dat de projectmanager een soort resultaatverplichting aangaat en de programmamanager meer een inspanningsverplichting. 

Zelfde competenties op hoger niveau?

Als het gaat om competenties merk ik dat er veel dezelfde competenties worden onderscheiden, alleen voor de programmamanager op een hoger niveau, ofwel strategisch. De verwarring zit hem voor projectmanagers vaak in de zgn. business case. Vanuit het perspectief van de projectmanager en zijn regelmatige toetsing en herziening van de business case komt ook hij bij de organisatiedoelen uit. Wat het verschil is met de programmamanager dat de projectmanager in wezen die doelen tegenkomt vanuit zijn resultaat. Dan kan hij voorstellen het project te stoppen omdat het niet opschiet met de voorgenomen.

Van de programmamanager verwacht ik het omgekeerde:  vanuit alle gewenste doelen redeneert hij naar projecten en andere werkvormen toe. Ofwel: kom ik met de huidige voorraad initiatieven op de doelen uit. Dat is een perspectief dat niet van de projectmanager verwacht wordt. Als dat wel zo is, moet de projectmanager zich afvragen of hij zich niet zou moeten gedragen als programmamanager. In veel gevallen dient hij dan over veranderkundige en meer strategische vaardigheden te beschikken dan de projectmanager.

Duet

Dat is geen depreciatie van de projectmanager. Maar een appreciatie van de verschillende perspectieven. Respecteer en waardeer die, en dans een voor iedereen aantrekkelijke en wervelende tango. En dat doen de uitvoerenden met zijn tweeën. Dat vergt geen prima donna gedrag, maar een soepel en elegant duet waarbij soms de één en dan de ander in de schijnwerper staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.