Regisseurs in een programma

In een grote gemeente is een programma Handhaving en Regelgeving opgesteld. In de programma organisatie zijn naast projectleiders en een programmamanager regisseurs opgenomen. Wat doen deze regisseurs? Het programmaplan: “Namens hun dienst nemen ze deel aan het programma, leveren input, fungeren als regisseur en aanspreekpunt voor hun organisatie.” Een interessante gedachte die je wat meer handen en voeten zou kunnen geven.

Ik doe een poging: het programma produceert nieuwe werkwijzen, procedures, aanpakken en producten. Daar zijn veel projectleiders en hun teams mee bezig. Als de projectleiders deze resultaten opgeleverd hebben, moeten ze “in de lijn” worden geïmplementeerd. Zeg maar gebruikt. Per definitie kunnen de projectleiders dat niet meer doen, omdat hun project klaar is en de projectleider een generiek, dat wil zeggen voor alle diensten toepasbaar, heeft gemaakt. Dan zou de regisseur op kunnen treden. Elke regisseur neemt het resultaat van de projectleider in ontvangst en zorgt dan voor de implementatie en het uiteindelijke gebruik ervan in het betreffende organisatieonderdeel. Kortom, de regisseur is vervolgens aanspreekbaar op het gebruik van de projectresultaten. Hij/zij zou dan aan de programmamanager kunnen rapporteren over het gebruik van de resultaten in de lijn. Ook zou de regisseur kunnen kijken naar de maatschappelijke effecten van het gebruik van de resultaten; indien deze effecten nog niet het gewenste niveau hebben zou hij/zij extra activiteiten kunnen entameren om de gewenste effecten te weeg te brengen. Ook zou de regisseur verantwoordelijk kunnen zijn voor extra activiteiten om het gebruik van de projectresultaten te stimuleren. Daarmee heb je eigenlijk ook gezegd dat de regisseur in ieder geval een leidinggevende uit de betreffende dienst zou moeten zijn. In het bedrijfsleven noemt men deze figuur ook wel de “business change manager”.

Of hij/zij rechtstreeks onder de programmamanager valt, dan wel via de lijn verantwoording aflegt aan de bestuurder is een kwestie van smaak. Het verzilveren van de programma resultaten is in ieder geval wel geborgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.