Programmamanager budgethouder?

Moet een programmamanager budgethouder zijn? Voor een gemeente een prangende vraag, want veel gemeentes hebben beleidsprogramma’s die in de komende jaren tot uitvoering moeten leiden. Wethouders worden ongeduldig en willen nu eindelijk eens scoren. Daar hoort een krachtdadige programmamanager bij met een budget. Maar zou je dit moeten willen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de positionering van de programmamanager. Veel gemeenten geven de programmamanager een coordinerende rol: dan is geen budgethouderschap nodig. Is de programmamanager opdrachtgever van de projecten en andere activiteiten dan is het sluitstuk wel degelijk budgethouderschap.

Dit heeft uiteraard gevolgen voor “de lijn”. Coordinatie is niet bedreigend. De lijn kan altijd “nee” doen tegen de activiteiten. Er komt in zo’n situatie dus niets tot stand. In het geval de programmamanager wel budgethouder is, dan kan hij/zij zelf de projecten door laten gaan op basis van zijn budget. Het programma gaat zich dan redelijk zelfstandig van de lijn gedragen. Dat kan alleen als er in het programma alleen maar projecten zijn, ofwel de programmamanager kan in deze zin alleen maar opdrachtgever van projecten zijn. Niet van routines. Voor routines zal bijna altijd gelden dat de lijnmanager opdrachtgever blijft, anders is er gewoon sprake van een kanteling van de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.