Recessie bij programmamanagers

Vorig jaar heb ik ongeveer 60 vacatures voor programmamanager geteld. Dat is aanzienlijk minder dan in 2008 toen ik er 114 telde en in 2007 nog 58. Zie mijn eerder bericht (weblog). Slaat ook in dit vak de recessie toe? En zo ja, is dat dan erg? Op de eerste vraag heb ik geen antwoord. De tweede beantwoord ik genuanceerd negatief: nee dat is niet zo erg.

Een groot risico voor dit relatief nieuwe vak zijn overoptimisme en hype.

U vraagt, wij draaien niet

Over overoptimisme kan ik niet pessimistisch genoeg zijn. Zie de grote projecten in dit land: HSL, Noord-Zuid-lijn en de automatisering van de belastingdienst. En dat zijn alleen nog maar projecten. Je ziet dat het “veel beloven, weinig geven”-virus van bestuurders ook overslaat naar programma’s: niet meer dan 2 graden opwarming van de aarde, 30 of 40 percent reductie van de CO2-uitstoot, alle ouders ingeburgerd en geïntegreerd, geen excessieve bonussen meer in de bankwereld, veel minder files in de Randstad, en geen vertragingen meer in het openbaar vervoer. Jaap de Hoop Scheffer in de Volkskrant van 24 december:  “Burgers verwachten meer van de overheid dan die kan bieden. Ik zie dat de politiek bezig is het de burgers naar de zin te maken. Maar je moet soms zeggen: wat u vraagt, kan niet.” 

Maar ja Jaap is nu een ex-politicus.

Hype

Programmamanagement kan zo maar een hype zijn. Je merkt dat het woord “project”  inmiddels verdacht is geworden. Vertegenwoordigende politici vertrouwen de argumentaties en berekeningen van bestuurders rond projecten niet meer. Het woord “programma” is in die zin neutraler. Dus noemen we dezelfde klus nu maar programma. Veel programma’s zijn daarmee wolven in schaapskleren.

Dat zie je ook weerspiegeld in de advertenties: programma’s als grote projecten of als bundel projecten. De programmamanager is daar niet veel meer dan een projectmanager met enkele salarisschalen meer. Het blijft daarmee uitkijken. En in die zin is het niet erg als er een sanering plaats zou vinden in de huidige hoeveelheid aan programmamanagers. Onlangs hoorde ik dat Prorail maar liefst 100 programmamanagers zou hebben: wat dat voor gevolgen heeft, hebben we in de donkere dagen voor Kerstmis gezien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.