ISO-norm voor projecten

Ook ISO gaat zich uitspreken over project- en programmamanagement. Er is nu een concept richtlijn gepubliceerd die volgend jaar vastgesteld gaat worden voor projectmanagement. Er staat ook een definitie voor programmamanagement in. Volgens Robbert van Alen (Sogeti), die deel uitmaakt van de Normcommissie, is er in drie werkgroepen aan gewerkt: processen, concepten en termen. Het moet volgens hem een verbindende richtlijn worden die de bestaande methodes met elkaar verbindt.

Twijfel over nut en noodzaak

De richtlijn is 38 pagina’s lang (exclusief bijlagen, NEN/DIS 21500). Liefhebbers van Prince2 herkennen er veel in van wat zij als belangrijk ervaren. Gisteravond was er een voorlichtingsavond georganiseerd door IPMA. Bij veel deelnemers bestond twijfel over de toegevoegde waarde ervan. “Er is toch Prince?” Uit de toelichting door Van Alen bleek dat inderdaad Nederland zich eerst verzet had tegen de komst van de richtlijn. Onder druk van de VS en Engeland is er toch besloten tot een richtlijn: dus puur als defensieve actie (“zorgen dat er geen onzin document komt”) is Nederland toch meegegaan.

Nog geen certificering

Tijdens de totstandkoming in de afgelopen drie jaar bleek dat er dertig landen waren, soms ieder met hun eigen standaarden. Die zijn bij elkaar gezet in vijf bijeenkomsten van een week. door professionals in projectmanagement. Werkende weg heeft men elkaar steeds beter leren begrijpen. Bewust is gekozen voor een richtlijn ofwel handreiking en niet voor norm. Certificering is dus nog niet aan de orde.

Iedereen aan zijn trekken
 
Tijdens de verdere discussies bleek er de nodige scepsis. Wat hebben we eraan en wat is de toegevoegde waarde? Omdat ISO een typisch internationaal onderhandelingscircuit is, hebben producten een hoog compromisgehalte. Het voordeel is echter wel, dat het een internationaal erkende en daarmee gezaghebbende richtlijn is. Niet meer gedomineerd door meer commercieel getinte methodes zoals Prince2 (Engeland) of PMI (VS). Dat kan een groot voordeel zijn. Maar echt hanteerbaar en overzichtelijk worden dergelijke documenten nooit, omdat iedereen aan zijn trekken moet komen. Wat dat betreft is de Logical Framework Analysis veel handzamer (hetgeen bij de commissie niet bekend was).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.