Kennis, kunde en kassa

Op het PGM Open heeft Peter van den Ende verteld over zijn belevenissen in de wereld van lading-diefstallen. Deze criminaliteit kost de sector per jaar ongeveer 350 miljoen Euro. Reden voor Peter om een fieldlab van de corridor Venlo-Rotterdam te maken: om geen kennis over de muur te gooien bij een kunde-organisatie zoals de politie is, maar om kennis en kunde te verbinden en ook oog te hebben voor “kassa”, namelijk meedoen aantrekkelijk maken voor private partijen. Deze opzet is geslaagd: het aantal incidenten is in de corridor gedaald van 74 naar 0.

Kennis en kunde koppelen

Hoe is dit succes te verklaren? Volgens Peter van den Ende: de kunde van de politie en andere opsporingsdiensten koppelen aan de kennis van Philips en andere partijen, zodat betrokkenen zoals pompstationhouders minder kosten gaan maken. Daarvoor was nodig dat ook gemeenten, Rijkswaterstaat, provincies, politie, OM en ministeries bij elkaar gingen zitten om gemeenschappelijk de schouders er onder te zetten. Want zoals Van den Ende ontdekte: technisch is het probleem aan te pakken, maar de hobbels zijn juridisch, bestuurlijk en organisatorisch (koker-denken) van aard. Dat vergt: geduld, volhardendheid en lef.

Aandacht trekken

De steun van de politiek moet georganiseerd worden: af en toe aandacht trekken in de krant of op tv. Je moet ook oplossingen die innovatieve bedrijven hebben bedacht kunnen koppelen aan de problemen van anderen en de bedrijven de ruimte gunnen om geld te verdienen aan een technologische voorsprong. Dat laatste is lastig omdat allerlei bureaucratische regels de bescherming van innovaties tegenwerken.

Daarbij is programmamanager Van den Ende ervan overtuigd dat innovatie niet het doel is, maar minder kosten (in de breedste zin van het woord) vanwege lading-diefstal. Als je dat gemeenschappelijk perspectief hebt dan ben je spekkoper.

Vlag voor de lading

Ikzelf kan eraan toevoegen dat je ook een zeer gedreven en enthousiasmerende programmamanager nodig hebt die desnoods de minister durft tegen te spreken. Een vlag die de lading voor alle partijen dekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.