Afbouw programma vergt nu actie

Ipg Het Innovatieprogramma Geluid (IPG) loopt eind 2007 af (Het IPG). Zo langzamerhand gaat zich de vraag voordoen wat te doen met de afbouw van dit programma. Doel van het programma is nieuwe middelen en methoden voor de reductie van geluidsoverlast in te voeren. Maar het is bijna 2007 en de middelen en methoden zijn zeker nog niet volledig ingevoerd. Andere zijn op twee plekken ingevoerd; maar er zijn er nog 400 te gaan. Wat nu?

De eerste mogelijkheid is het programma te verlengen. Dat is een gemakkelijke oplossing. Bij programma’s gaat het er in principe om de resultaten aan de lijn over te dragen en het programma overbodig te maken.

De inspanningen voor het onderhavige programma zullen er volgens mij op gericht moeten worden “eigenaren” te gaan vinden voor de met succes geimplementeerde middelen en methoden. Bijvoorbeeld de Rijkswaterstaat als uitvoerende dienst van het ministerie van V&W. Of Prorail en NS als het gaat om spoorweglawaai. Of misschien een bureau van private partijen. Je moet vervolgens samen met de beoogde leidinggevende op zoek naar de organisatorische aanpassingen die voor systemen, mensen, structuren nodig zijn om de primaire processen over te dragen, kennis vast te houden, monitoring te doen en het contact met de doelgroepen te onderhouden. Waarschijnlijk zal je al begin 2007 aan de betreffende uitvoeringsorganisatie taken en middelen overdragen, zodat ze langzaam in de nieuwe taak kunnen ingroeien. Dat betekent dat je al in september een prioncipe besluit moet hebben welke organisatie de taak overneemt en welke mensen daarvoor ruimte gaan krijgen in het taken pakket. Wachten zal hier betekenen dat er een gat gaat vallen en dat de opbrengsten van het programma niet blijvend zullen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.