Gebiedsmanager moet rol verdienen

Het Delftse onderzoeksprogramma MOVe organiseerde afgelopen donderdag het symposium Professionals in het veld. Programmamanagement stond daar nadrukkelijk op de agenda, mede op basis van een notitie van Aedes (zie mijn eerdere log van eind september). Met professionals in het veld bedoelt de groep de netwerkers van woningcorporaties (“gebiedsmanagers”) die bezig zijn met het bouwen van vitale coalities om de verbetering van de wijken in Nederland gestalte te geven. De programmamanager/gebiedsmanager is daarmee een netwerker. Wat betekent dit voor haar rol?

De deelnemers waren voorzichtig om deze rol ostentatief en met veel misbaar te pakken. Je moet je rol verdienen. Voor een deel is dat afhankelijk van de positie en het imago van de corporatie, voor deel van het acteren van de programma- of gebiedsmanager zelf. Je moet als persoon openstaan voor actoren en de relatie met hen van het begin af aan goed onderhouden. Dat betekent goed luisteren en je kunnen inleven in de positie van de ander. Bij een wisseling van gebiedsmanager betekent dat voor een deel opnieuw beginnen.

In dat verband hebben we ook aandacht besteed aan de rol van de bewoners. De teneur van de discussie was dat veel corporaties nog beginnen bij ruimtelijke mogelijkheden. Wil je echt luisteren naar de bewoners is het nodig dat je begint bij hun behoeften (die misschien een keer ruimtelijk vertaald moeten worden). Je bent echt open en laat de agenda door de bewoners bepalen. De volgende stap is hen ook verantwoordelijk te maken voor de acties die voortvloeien uit de agenda: dus als de aanpak erom vraagt dat de prullebakken geleegd worden, dat bewoners dat ook zelf organiseren.
Als gebiedsmanager moet je dus aangeven dat je zelf ook zoekende bent en duidelijk vertellen wat de bewoner kan verwachten: als er weinig speelruimte is, dit ook open en eerlijk zeggen.
Bij deze rol zal de gebiedsmanager van de corporatie aanlopen tegen een innerlijke tegenstrijdigheid: hoe kan je onbevangen en onpartijdig luisteren en acteren als je tegelijktijd ook vanuit vastgoedontwikkeling omzet en rendement moet maken? Dat is het imago of de karikatuur waartegen je moet strijden. Dat vergt erg veel volharding van die professional. En misschien zijn dat onverenigbare eisen voor een persoon. Dan moet de corporatie of de regierol niet willen hebben of twee personen vrijmaken: een voor de regierol en een voor de vertegenwoordigersrol.

Het voorbereidende paper van Vincent Gruis staat hier.Download professionals_in_het_veld.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.