De optimistische planning

ChipkaartIn de NRC van vanmorgen zie je het mislukte programma al weer opdoemen. Al jaren zijn overheden en vervoersbedrijven bezig de OV-chipkaart in te voeren. Technisch en organisatorisch zeer complex, maar vanwege de voordelen (meer opbrengsten, meer veiligheid) toch de moeite waard. Een bureau heeft geconstateerd dat slechts in enkele regio’s de termijn gehaald zal worden en wie wel eens in de Rotterdamse regio heeft gereisd wordt daar ook met problemen geconfronteerd. De verstandige programmamanager concludeert hier uit dat hij zijn plannen moet bijstellen. Maar dan komt de politiek om de hoek kijken: “Wij willen blijven vasthouden aan onze ambities” zegt staatssecretaris Huizinga.

Op een niet mis te verstane wijze geeft zij aan waarom overheidsprogramma’s vaak de mist in gaan: er is maar een soort planning, en dat is de optimistische variant. Dus als zelfs de departementale top gezegd zou hebben, dat het tijd wordt voor een realistische planning, dan nog wordt deze opzij geschoven door de bewindspersoon, die om onbekende redenen niet kan toegeven dat de termijn niet haalbaar is. Ook de VVD, nu oppositie, huilt met de krokodillen mee. Maar als deze partij op het pluche zit, zou de bewindspersoon hetzelfde hebben gedaan. Liever de wal het schip laten keren, dan tijdig bakzeil halen.
Nu wordt de bal doorgeschoven naar de vervoerregio’s, die hetzelfde spel in veelvoud kunnen gaan spelen. Geen wonder dat veel ambtenaren afspraken niet serieus nemen: de leiding houdt tegen beter weten in ook vast aan illusies! Welke prikkel heb je dan als medewerker roomser dan de paus te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.