Directie stuurt aan

De directie van een gemeente presenteert een nieuwe opzet van de aansturing van programma’s. Omdat de wethouders teveel een managementrol in de programma’s vervullen en rechtstreeks de programmamanager opdrachten geven, wil het managementteam zelf de rol van opdrachtgever gaan vervullen. Kennelijk is dat in het verleden anders geweest, want het hoofd van het projectbureau (waar de programmamanagers ondergebracht zijn) vraagt nadrukkelijk wat zijn taken, en verantwoordelijkheden in de nieuwe situatie zijn. “Wie is er verantwoordelijk voor wat als er een ramp gebeurt?”, roept hij vertwijfeld uit.

Leverancier

Het MT heeft al eerder gezegd dat de lijn leverancier van capaciteit voor de programma’s is. Dat is voor het projectbureau niet anders. In het programma is het MT-lid verantwoordelijk voor het uiteindelijk realiseren van de doelen zoals afgesproken in het programma (en ook met de wethouders). Het beste is de taken die hierbij horen op te sommen: goedkeuren programmaplan, beslissen over de beschikbaarstelling van mensen, faciliteiten en geld, voorleggen en verdedigen van het programma in B&W, e.d. De programmamanager zorgt ervoor dat het programma vormgegeven wordt en vervolgens gemanaged totdat de doelen bereikt zijn. In die hoedanigheid is hij/zij dus verantwoordelijk om te reageren op de rampen zoals het hoofd Projectbureau verwoordde. 

Tenzij die ramp de ziekte van de programmamanager betreft. Dan is het hoofd Projectbureau wel degelijk aan zet. Ook als de programmamanager overbelast raakt. Hij heeft namelijk de zorg voor de vakontwikkeling en het welzijn van de programmamanager. 

Verandering

In het verleden is het hoofd Projectbureau wel gevraagd om ook inhoudelijk sturing te geven aan de programmamanager. Dat doet in het voorstel van het MT nu de opdrachtgever (het MT-lid). Dat is de verandering die het MT beoogt. Dat is misschien lastig voor het hoofd van het Projectbureau, hij zal zich minder met de inhoud van het programma moeten inlaten, maar des te meer met de programmamanager als medewerker en als vakman. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.