Besturen is een dubbelzinnig begrip

In de programma-aanpak vind ik besturen een apart proces waaraan de programmamanager veel aandacht aan moet besteden. Eigenlijk is het een verkeerd gekozen begrip: Nederlanders verstaan er drie dingen onder waarvan er één de door mij bedoelde is. Besturen als het managen, ervoor zorgen dat de activiteiten die het programma nodig vindt, plaats hebben. Dat is bij Van Dale “het bedienen van een voertuig”. De programmamanager die zijn voertuig vaart en richting geeft. Hij heeft een dashboard voor zijn neus, een rem- en gaspedaal onder zijn voeten en een stuur in handen.
Helaas betekent besturen in het Nederlands nog meer. Zie ook de Dikke Van Dale, die spreekt van: de gewenste richting doen volgen, een voertuig bedienen of leiding geven aan een organisatie.

De tweede betekenis sluit aan bij de laatste definitie van Van Dale als “beslissingen nemen in en over het programma”. Dan komen ook bestuurders om de hoek kijken. Besturen is dan wat opdrachtgevers, wethouders, leden van een Raad van Bestuur en aanverwante types van uur tot uur doen.
De derde betekenis meldt Van Dale niet, maar wordt in gesprekken over programma’s volgens mij ook bedoeld: die activiteiten identificeren en verrichten zodat de doelen dichterbij komen. Kortom, de interventies plegen opdat de programmadoelen dichterbij komen. WSe zullen dus per geval nauwkeuriger moeten omschrijven wat we met besturen bedoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.