Programmamanager is strateeg

Binnenkort komt de nieuwe Rudy Kor uit. Het boek is getiteld Managen=gewoon doen. Ik mocht een blik in de drukproef werpen. Rudy geeft voor iedereen die in enige vorm leidinggeeft kennis, reflecties en aanbevelingen. Hij doet dat aan de hand van de acht rollen die Quinn onderscheidt. Voor mij intrigerend is de vraag aan welke rol de programmamanager gekoppeld kan worden. Dat komt doordat Rudy de projectmanager aan de coördinatorrol verbindt.

Coördinator

Onder de titel “De coördinator regelt het managen van projecten” wijdt Rudy de managers in in de geheimen van projectmanagement. Hij behandelt drie aspecten: zorg voor een goede start van je project, regel de projectorganisatie en neem de tijd om je project te (laten) managen. Nu kan je eenvoudigweg het woord project door programma vervangen en je hebt een redelijke kapstok om ook de essentialia van programmanagement uit de doeken te doen. Er is echter een rol die veel meer van toepassing is voor programmamanagement.

Strateeg

Die rol is strateeg. In de woorden van Rudy: “De strateeg is toekomstgericht”. De kern van programma’s zijn doelen, die beschrijven hoe een situatie er in de toekomst uit zou moeten zien. De opgaven die Rudy voor de manager behandelt, zijn: formuleer een motiverende missie en ambitieuze doelen, zorg voor een uitvoerbare strategie, en wees een bewuste en geduldige verandermanager. Deze opgaven vormen mijns inziens de kern van programmamanagement. Visie en missie inspireren de doelen van een organisatie. Voor veel programmamanagers zijn die visie en missie al gegeven, De programmamanager is erop uit om vervolgens de doelen te identificeren en te concretiseren. Hij vormt die om tot een strategie, namelijk doelen gekoppeld aan activiteiten en middelen. Met zijn programma wordt de strategie uitvoerbaar.

Veel programma’s gaan over de verandering (verbetering of vernieuwing) van de organisatie. Inzicht in wat helpt om de doelen te bereiken is een belangrijke competentie van de programmamanager. Maar nog belangrijker is geduld. Ik zeg altijd het opvoedkundige element van het uitvoeren van programma’s: herhalen van de doelen, mensen zelf laten ontdekken wat goed en fout gaat en opnieuw proberen. 

Een paar nachtjes slapen

Rudy beschrift deze opgaven in meer algemene termen omdat niet alles als een programma aangepakt behoeft te worden. Maar als een manager een bijzondere en doelengerichte klus heeft, komt hij verder met de inzichten van programmamanagement. Dit als toevoeging op de interessante hoofdstukken die Rudy toch weer uit de computer heeft weten te toveren. De site managementboek belooft de nieuwe Kor ongeveer 30 september. Dus nog een paar nachtjes slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.