Gateway to heaven

De gateway review is een instrument om een programma goed tegen het licht te houden. De aanbevelingen – eenmaal overgenomen – moeten de weg naar de hel, die zoals bekend geplaveid is met goede voornemens, ontmoedigen. Verschillende programma’s van de overheid worden aan zo’n review onderworpen. Zo ook de modernisering van de Gemeentelijke Basis Administraties (GBA). Wijst de review nu op de weg naar de hemel?

Versterken beheersing

Het programma ( Download FS Programma modernisering GBA) bestaat uit vier projecten. Daar is al het eerste misverstand waarover de review echter met geen woord rept: vier projecten (en tien ook niet) maken nog geen programma. De aanbevelingen van de review gaan dan ook vooral over het versterken van de beheersing, meer zekerheid creëren, risico’s nog beter onder woorden brengen en de communicatie verbeteren. 

Alleen de middelen, geen doelen

Geen woord echter over de beoogde doelen (betere dienstverlening en meer efficientie). Wel wordt een aanbeveling gewijd aan een invoeringsstrategie. Maar hoe die eruit moet zien en met welke factoren gemeenten rekening moeten houden, daarover spreekt de review niet. De review beschouwt het programma de facto als een reeks projecten die strakker beheerst en beter georganiseerd moeten worden. Dat is nooit weg, maar de hemel van betere dienstverlening en meer efficientie gaan we met dit alleen op de middelen (nl de door deze projecten op te leveren producten) gerichte advies niet bereiken.

Lees de (overigens ongedateerde) review in de volgende bijlage:  Download Gateway-rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.