Politie en verandering

De kogel is dan eindelijk door de kerk: temporisering van de vorming van de Nationale Politie. Dat zou blijken uit het uitgelekte “Herijkt Realisatieplan Nationale Politie”. Een gigantische operatie die ruim 60.000 mensen betreft: vanuit 26 korpsen met eigen aansturing moet één korps ontstaan met 10 regiokantoren.

korpsNP

Een reorganisatie in een politiek mijnenveld met boze burgemeesters en wantrouwende vakbondsleiders. Rechtstreeks aangestuurd door minister Opstelten die met veel bombarie en bravoure de cowboys van de politie wel eens even zou temmen.

Overheid moddert door

Terwijl het onderzoek naar de hoge snelheidstrein van Amsterdam naar Brussel nog in volle gang is, terwijl staatssecretaris Van Rijn  nauwelijks het PGB-drama gaat overleven, neemt de Nationale Politie gas terug. Terwijl het bij adviseurs en managers bekend is dat de meeste reorganisaties nauwelijks succesvol voltooid worden, moddert de overheid maar door.

Mindsets

Mijns inziens ligt het antwoord op deze problematiek in de mindsets van de belangrijke spelers. Die mindset bestaat uit de idee dat de baas (Minister) de macht heeft om alle politiemensen naar zijn pijpen te laten dansen. Vervolgens gaan de handlangers van de baas in een toren in Den Haag een ontwerp van de Nationale Politie maken, dat vervolgens moet worden doorgedrukt in korte tijd. Hun mindset is dat een ontwerp met een paar drukken op de knop gerealiseerd kan worden in een kort tijdsbestek.

Wellicht moesten zij de afscheidsrede van Léon de Caluwé maar eens lezen: er zijn belangrijke partijen die vanuit een heel andere mindset naar deze grootscheepse verandering kijken. Die hebben ook gelijk en doen er alles aan om dat te krijgen: bonden, individuele politiemensen, burgemeesters , kamerleden, misdadigers en slachtoffers. Het is zo complex dat niemand die ene sleutel tot verandering in handen heeft. De enige weg is dan die van de zeer geleidelijke verandering.

Rustige diplomaat

Geen macho leider maar een rustige diplomaat die de kleine stapjes waardeert en vanuit de kleine succesjes het ongeduldige publiek op afstand weet te houden. En het publiek omvat de politici die vandaag dit beloven en morgen al willen oogsten met het oog op de kiezers. Maar die willen een functionerende politie en geen gedemotiveerd korps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.