Weg met de bestuurlijk opdrachtgever

Wat een vreselijk verwarrende begrippen: bestuurlijk en of ambtelijk opdrachtgever. Het ergste is als de organisatie heeft “verzonnen” dat deze figuren in een driehoeksrelatie tot elkaar staan: de programmamanager, de ambtelijke opdrachtgever en de bestuurlijk opdrachtgever. Als je het dan helemaal slecht treft, besturen zij “in overleg” met elkaar het totale programma. Het oogt allemaal heel vriendelijk, samenwerking staat hoog in het vaandel, maar de onduidelijkheid en verwarring kan tot nog niet bereikte hoogten stijgen.

Driehoeksverhouding

Als de term opdrachtgever valt, is altijd de vraag aan wie hij of zij de opdracht geeft. In zo’n driehoeksverhouding kan de bestuurlijk opdrachtgever de opdracht geven aan de ambtelijk opdrachtgever of aan de programmamanager. Dat zelfde geldt niet (of althans dat is niet de bedoeling) voor de ambtelijk opdrachtgever: bij doorvragen en verdere discussie blijkt dat de ambtelijk opdrachtgever alleen maar een opdracht kan geven aan de programmamanager. Deze arme programmamanager kan dus zo maar met twee opdrachten komen te zitten. Dat is voor de meeste organisaties een niet gewenste situatie. Hoe dan wel?

Telkens 1:1

Laat de driehoek nu eens los. Bestuurders (politici) hebben terecht iets te zeggen over de wenselijkheid van een programma. Daartoe formuleren zij wensen naar hun ambtelijke organisatie: zij geven een opdracht aan de top/het management. Die zijn daarmee voor een programma opdrachtnemer. Op hun beurt heeft dat management een opdrachtnemer nodig om het dagelijks leiding geven aan een programma aan toe te vertrouwen. Zij worden dus opdrachtgever van een programmamanager. Daarmee is gewoon een lijn ontstaan: bestuurder – ambtelijk manager – programmamanager. De opdrachtgever van de programmamanager is daarmee de ambtelijk manager en niet de bestuurder. De bestuurder is voor de programmamanager een belangrijke klant of afnemer. In een driehoeksoverleg zal de programmamanager er altijd goed aan doen de bestuurlijke wensen van een wethouder neer te leggen bij zijn/haar opdrachtgever. Deze beslist of de wensen gehonoreerd worden en of er tijd en geld aan wordt gespendeerd. De programmamanager is verantwoordelijk naar deze opdrachtgever. Op zijn/haar beurt verantwoordt de manager zich naar de bestuurder. Niks driehoek: gewoon telkens een 1:1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.