Volledigheid valkuil

“Volledigheid is de valkuil voor een programmamanager.” Deze wat tegenstrijdige uitspraak is van Miriam van Lierop, programmamanager Binnenstad van de gemeente Rotterdam.Sinds 2007 werkt zijn aan de ontwikkeling van de Rotterdamse binnenstad onder het motto City Lounge. Het college van B&W van de gemeente heeft zich verbonden aan het levendiger maken van de binnenstad door 10 percent meer bezoekers, 5 percent meer bewoners en 5 percent meer werkplekken in de binnenstad te realiseren. Dit alles voor de volgende verkiezingen van maart 2014.

Ambitieus

Volgens Miriam van Lierop, tijdens het open seminar programmamanagement van Twynstra Gudde, is dat nogal wat. Zij vindt deze doelen heerlijk overzichtelijk en handig. Maar zij realiseert zich ook dat de doelen behoorlijk ambitieus zijn. Bijvoorbeeld is het aantal inwoners van de binnenstad sinds 1994 gestegen van 12.000 naar 30.000. Nog eens 5 percent erbij betekent 1500 bewoners. Dat is gegeven de verdunning van de bewoning (kleinere gezinnen) 500 a 700 woningen erbij.

Zij gebruikt de doelen om aan de verschillende activiteiten richting te geven. Niet de zaak uitdetailleren, maar de werkers aan de stad de doelen tot leven brengen ziet zij als haar opgave. Vandaar haar waarschuwing voor volledigheid. Voledigheid in plannen betekent ook dat anderen geen ruimte meer wervaren voor het bendenken van activiteiten. Een volledig plan is ook dichtgetimmerd.

Geloof in programma

Van Lierop vindt ook dat de programmamanager moet geloven in haar/zijn eigen programma. Zij vertrouuwt zelf niet zozeer op macht en kracht, maar veeleer in overtuigen en betrekken. Dat geldt niet alleen haar collega’s van de vakdiensten, maar ook de andere partijen (bedrijven, culturele instellingen) om initiatieven te ontwikkelen die passen in de doelen van het programma. Ofwel: volledigheid is des duivels oorkussen.

In tegenstelling tot de ervaring van een paar andere programmamanagers vindt Van Lierop dat haar opdrachtgevers wel degelijk in de effecten zijn geïnteresseerd, en niet alleen in harde projectresultaten. Sterker nog het college van B&W heeft in het plan expliciet gesteld dat een bijdrage aan levendigheid in de stad meer van software te verwachten is. Dus activiteiten op straat en op pleinen. Van Lierop is van oordeel dat de bewoners en bedrijven in de binnenstad zich langzamerhand naar de doelen gaan gedragen.

Ambitie blijft boventoon voeren

We zijn benieuwd naar de bevindingen van de Rotterdamse Rekenkamer, want die was over het vorige collegeprogramma behoorlijk kritisch. Het college heeft volgens de Rekenkamer slechts bijna de helft van de gestelde doelen behaald. Desondanks wil ook dit college niet voorzichtiger zijn en blijft de ambitie de boventoon voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.