“Kan je vier jaar lang de spanning tussen programma en lijn volhouden?” Voor verschillende medewerkers aan een programma in Amsterdam was dat echt de vraag. Met projectleiders van de gemeente, die in het programma Handhaving werken, hebben wij maandagmiddag goed doorgepraat over de consequenties van het projectleiderschap binnen het programma. Een van die consequenties is dat je vaak als parttime projectleider ook taken en verantwoordelijkheden in de lijn hebt. Je moet constant schipperen tussen de belangen van beiden. Is het dan niet beter om helemaal vrijgesteld te worden voor het programma?
Mijn antwoord en dat van verschillende deelnemers is: “Dat hangt er maar van af.” Ten eerste moet een organisatie zich het kunnen permitteren om een medewerker helemaal vrij te maken. Dat zal in lang niet alle gevallen mogelijk zijn. Dan is het tegelijkertijd een programma en lijnwerk doen gewoon een realiteit die je moet accepteren en waarvoor je handige afspraken moet maken. Afwachten hoe het gaat lopen is dan niet verstandig. Proactief de afspraken maken, reeel plannen van alle werkzaamheden en maandelijks checken of het te combineren is, zijn de noodzakelijke mechanismen.
Ten tweede vergen sommige projecten, wat betreft hun realiteit en haalbaarheid, een goede koppeling met de werkwijzen in de lijn. In dat geval is de combinatie van rollen juist productief. De projectleider komt dan niet los van de lijn te staan. In veel gevallen moet het projectresultaat tenslotte in diezelfde lijn geimplementeerd worden. De effecten die optreden dankzij implementatie, zijn tenslotte waar het in het programma om draait.