Versnelling, verrijking en verdieping

Versnellen, verrijken en verdiepen is de belofte die de versnellingskamer biedt. In zo’n versnellingskamer, ook wel bekend als een decision support room, kan je in korte tijd de inhoud en omvang van een programma bepalen: een DIN opstellen voor ingewijden. Gisteren hebben we met enkele collega’s geprobeerd of dat inderdaad tot versnelling, verrijking en verdieping kan leiden.

Programma in ruim één dag

Versnelling kan inderdaad lukken. Als je met de juiste voorbereiding en de medewerkers met
verstand van zaken om tafel zit, moet het in ruim een dag lukken om de inhoud van een programma redelijk helder te hebben. Je hebt dan met elkaar de doelen bepaald, je hebt deze doelen in SMART-termen vertaald en je hebt de bijbehorende inspanningen geïdentificeerd. Volgens mij is het ook een verrijking omdat je met elkaar of in tweetallen de doelen van alle kanten kunt bekijken en nagaan of het aannemelijk is dat bepaalde activiteiten tot het gewenste doel gaan leiden.

Verdieping vergt reflectie

De beloofde verdieping hangt erg sterk af van de vraagstellingen en de deelnemers. Zo’n versnellingskamer is een intensief proces waar je bijna volcontinue mee bezig moet zijn. Voor verdieping is mijns inziens reflectie nodig en toetsing van de ideeën aan andere professionals voor de inhoud en aan andere managers en besluitvormers voor de haalbaarheid. De druk die op het proces ligt om binnen een kort tijdsbestek keuzes te maken verdraagt zich minder goed met het overwegen van de voors en tegens van het programma. Dan is een gewone discussie met sheets, flipboard en geeltjes misschien even effectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.