Vorige week bij twee bijeenkomsten geweest waar de vraag wordt gesteld: Wat is eigenlijk het verschil tussen programmamanagement en verandermanagement? Het antwoord draait toch om de taal, een discussie die altijd iets semantisch dreigt te krijgen en voor de manager daarmee irrelevant. Na enig heen en weer gepraat kwamen we er in de bijeenkomsten op uit dat programmamanagement en verandermanagement heel erg sterk op elkaar lijken.
Kennisgebied veranderkunde
Het moeilijke in de discussie zit hem erin dat er ook veel gesproken wordt over het kennisgebied veranderkunde. Dat wordt in veel organisaties gelijk gesteld met veranderen en/of verandermanagement. Die verwarring loopt door vele discussies heen. Het kennisgebied gaat over het kennen, kiezen en doen van interventies ten behoeve van gewenste veranderingen. Laat het aan een veranderkundige over de meest effectieve maatregel voor te stellen en uit te voeren om iets in de context van een organisatie voor elkaar te krijgen.
Het kennisgebied van programmamanagement gaat over het proces van kiezen en uitvoeren van de maatregelen zodanig dat een programma tot een goed einde wordt gebracht. In een veranderprogramma zorgt de veranderkundige voor de inhoud, de programmamanager voor het management van die inhoud. Wellicht moeten we voor het kennisgebied de term programmamanagement vervangen door programmatisch werken. Als verandermanagement dan gedefinieerd wordt als ervoor zorgen dat de verandering gemanaged wordt is dat bijna hetzelfde als programmamanagement.
Het grote verschil
Het grote verschil zit dan in de kennisgebieden veranderkunde en programmatisch werken, terwijl de overeenkomst in de vergelijkbare opgave van het managen schuilt. In de kennisgebieden vullen de veranderaar en programmamanager elkaar aan, in de toepassing om een verandering voor elkaar te krijgen doen ze waarschijnlijk hetzelfde.