Van buiten naar binnen

De meeste programmamanagers rederen vanuit hun programma naar de stakeholders. Dat leidt tot een bekende lijst van stakeholders (vakbonden, milieugroepen, buurtvereniging, ondernemingsraad e.d). In het open seminar programmamanagement hebben we dat omgedraaid: welke issues raken je programma en welke belanghebbenden kom je dan tegen? 


Issues en belangen

Met Johanneke de Lint hebben de deelnemers aan het open seminar op die manier verrassende belanghebbenden ontdekt. Kern van de aanpak is eerst de issues te ontdekken die je programma raken. Issues zijn dan kwesties waarover meningen verdeeld zijn. Zo gaat één van de programma’s van de deelnemers over een verandering van de roosters van uitvoerend personeel. Een issue daarvan is de discussie thuis bij een werknemer om de andere werktijden in het gezinsleven te organiseren en te integreren. Over dat issue hebben werknemers en hun familie sterke opvattingen die weer gegrond zijn in hun belangen: voldoende opvang en zorg voor de kinderen.

Door je als programmamanager stelselmatig in te leven in die issues laat je zien dat je je realiseert dat het programma met de kwestie te maken heeft, dat je je realiseert dat het issue aangepakt moet worden en dat je bereid bent samen naar een oplossing te zoeken die ook tegemoet komt aan de belangen van de stakeholder. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.