Typologie programma’s

Peter van Dusseldorp is op LinkedIn een discussie gestart over een typologie van programma’s . Hij spreekt van een nieuwe indeling. Hoewel hij daar niet expliciet over is, zal de oude indeling dan wel zijn die van de IPMA-certificering. Daar is sprake van technische, organisatorische en beleidsprogramma’s. Achterliggende gedachte is dat bepaalde typen programma’s gekoppeld kunnen worden aan verschillende profielen van programmamanagers. 

Is de tijd rijp voor een nieuwe indeling in soorten programma’s? En wat doe je er dan mee? Toevallig kwam ik deze week een artikel tegen in de International Journal of Project Management (2011, pp. 947-959). Daarin schrijven J. Shao en R. Müller over een kwalitatief onderzoek naar de definiering van de begrippen “context van programma’s” en de “succescriteria van programma’s”. Als onderdeel van de context zien zij de typering van programma’s. 

Zes elementen voor typologie

Zij constateren dat er eigenlijk geen literatuur over de typering van programma’s bestaat. Vandaar dat zij onder geïnterviewden op zoek zijn gegaan naar de constituerende elementen. Zij zien maar liefst zes dimensies bij type: het toepassingsgebied (IT, constructie, organisatieverandering), omvang (van groot naar klein), configuratie (portfolio, vernieuwing en verbetrering), veranderingsgedreven (vanuit visie, vanuit bestaande activiteiten, vanuit wet- en regelgeving), tijdlijn (tijdelijk en semi-permanent) en levenscyclus (opbouw, uitvoeirng, afbouw).  

In het artikel komt deze typologie verder niet aan de orde als een mogelijke verklaring voor het succes van een programma. Ik neem aan dat ze dat verband niet hebben kunnen leggen. Bert van der Hooft voegt daar op LinkedIn nog de ontwerp- en ontwikkelprogramma’s aan toe, terwijl Van Dusseldorp zelf nog ketenprogramma’s, integrale doelstellingen, netwerkend veranderen, organisatieoverschrijdende en hierarchie doorsnijdende programma’s onderscheidt. Allemaal pogingen om in de praktijk een koppeling te kunnen leggen tussen de soort opgave en de specifieke vaardigheden van de programmanager.

Steen der wijzen

Ik vrees dat we wat betreft programmamanagers nog niet zover zijn. Er zijn nog betrekkelijk weinig programmamanagers (in verhouding tot projectmanagers). Ze moeten eerst veel meer ervaring opdoen voordat we ons de luxe kunnen permitteren om typen programma’s te kunnen relateren aan typen programmamanagers. Mijn conclusie is dezelfde als twee jaar geleden naar aanleiding van een IPMA-avond met Ibeling Ritzema: we zijn te vroeg op zoek naar de steen der wijzen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.