Tijdelijke opgaven

De afgelopen tijd ben ik intensief met Rudy Kor bezig geweest met het maken van een app. Voor een deel maken we gebruik van korte video’s waarin we enkele basisbegrippen van project- en programmamanagement bespreken. Het leukst waren de tweegesprekken, die als een sneak preview op You Tube staan.

Overeenkomsten project en programma

De tweegesprekken gaan over de overeenkomsten en verschillen tussen beide werkvormen. De overeenkomsten zijn interessant genoeg om nog eens naar te verwijzen. De roots van programmamanagement liggen in projectmanagement. Het gaat in beide gevallen om tijdelijke opgaven. Naar verloop van tijd houdt een p-manager op en neemt de lijn het product of de bundel activiteiten over. Er zijn maar weinig programma’s en projecten die zomaar in het niets eindigen. Of het project heeft een product opgeleverd dat daarna gebruikt en onderhouden wordt. Of het programma heeft nieuwe werkwijzen en benaderingen met succes ontwikkeld en uitgeprobeerd, die vervolgens door de staande organisatie verder gebruikt worden. Naast het tijdelijke karakter dat allerlei implicaties heeft, is het nadenken over de overdracht cruciaal.

Het draait om rollen

Daar komt bij dat zowel projecten als programma’s om rollen draaien. Het definiĆ«ren en vervolgens goed bezetten van die rollen is een kerntaak. Veel organisaties hebben het daar moeilijk mee, omdat het de nodige flexibiliteit vraagt. Dat vergt een voortdurende alertheid om te beslissen welk gedrag in welke situatie het meest geĆ«igend is.

Kortom, er zijn weinig van te voren kant-en-klare oplossingen en voorschriften. Het gaat telkens om de concrete invulling, toegesneden op de aard van de opgave, de kenmerken van de organisatie(s) en de vaardigheid van de managers. Voor hen is de Managementwijzer dan ook bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.