Overdenk succes programma

Breed in het nieuws. Justitie heeft op termijn 1200 cellen over. 500 daarvan kunnen we inclusief personeel verhuren aan de Belgen. Eén van de programma’s die dat gaat veroorzaken is het programma Justitiële Voorwaarden: gericht op het opleggen van andere straffen dan gevangenisstraf. Dat programma lijkt succesvol in het terugdringen van de recidive, één van de belangrijkste doelstellingen van het kabinet. 

Je zou verwachten dat het bericht over de cellen als “goed nieuws” beschouwd zou worden. De oppositiepartijen waren er echter als de kippen bij om de verantwoordelijke staatssecretaris op het matje te roepen. De teneur is dat we de cellen nodig hebben, dat er strenger gestraft moet worden, dat de vervolging actiever moet en dat er geen personeel ontslagen mag worden in deze barre tijden. 

Dat leert maar weer eens dat je als programmamanager ook het goede nieuws goed moet voorbereiden. In dit geval moet je tijdig met de vakbonden en het gevangeniswezen om tafel gaan zitten en uitleggen wat er gaat gebeuren. Het kan toch niet zo zijn dat we expres langere straffen gaan opleggen om werkgelegenheid voor gevangenbewaarders in stand te houden? Ook moet je creatief aan de slag om te kijken of je de cellen voor iets anders kan gebruiken (in dit geval verhuren aan de Belgen). Ook dat vergt een zorgvuldige benadering in verband met allerlei grenzen die ondanks “Europa” in heftige mate nog bestaan.

Kortom, plan je succes zorgvuldig, programmamanager.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.