Succes en falen

Wat bepaalt het succes of falen van een programma? In de IPMA interessegroep Programmamanagement hebben de deelnemers samen met Hans van Leeuwen vanavond gezocht naar de bepalende factoren. Hans presenteerde zijn ervaringen met een verbeteringsprogramma bij de politieregio Noord-Holland Noord.

Succes

Als succesfactoren hebben de deelnemers samen met de inleider de volgende genoemd:
de korpsleiding hechtte een groot belang aan het programma. De urgentie werd als hoog gevoeld. In de tweede plaats bleef de lijn verantwoordelijk voor de implementatie van de nieuwe aanpakken. En in de derde plaats heeft de programmamanager zijn taal en aanpak afgestemd op het opleidings- en werkniveau van het politiepersoneel.

Knellende zaken

De knelpunten waren iets talrijker: in deze organisatie is de dominantie van de primaire processen groot. De stelregel is hier niet dat de beste mensen beschikbaar worden gesteld voor het programma, integendeel. En de aard van de primaire processen (incidenten met grote maatschappelijke en politieke aandacht) maakt dat de veranderprocessen altijd een lagere prioriteit hebben. Verder is de cultuur van de organisatie tamelijk hiërarchisch, en worden ideeen vaak uitgevoerd door de degene die zelf het idee heeft aangebracht. Dat leidt in voorkomende gevallen tot hobbyisme. Tenslotte was de ervaring binnen de organisatie met projecten gering. En de ervaren mensen bleken na verloop van tijd ook weer te vertrekken.

Borgen

Ondanks de aanwezigheid van deze factoren kon het programma succesvol worden genoemd. In een benchmark met andere korpsen scoorde dit korps erg goed. Verschillende best practices zijn ook door andere korpsen overgenomen. Grappig is te constateren dat ook successen zijn bereikt die vantevoren niet beoogd waren: meer samenwerking, succesvolle reïntegratie van mensen, één taal spreken in projecten en het vaardiger zijn in projecten. Echt lastig tenslotte bleek het overdragen van de resultaten naar de organisatie en het borgen in de vaste protocollen en procedures. Ook de samenloop met andere ontwikkelingen en programma’s bleek een moeilijk te nemen horde omdat de korpsleiding ook aan die zaken aandacht moest besteden. In april komt een boek uit waarin Hans van Leeuwen onder andere aan dit programma aandacht zal besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.