Stuurgroep heft zichzelf op

Vandaag heb ik tijdens een seminar van klimaat coördinatoren een frappant, maar waar gebeurd verhaal gehoord. In een gemeente heeft de stuurgroep van een programma zichzelf opgeheven. Een merkwaardige gang van zaken. De stuurgroep bestond uit twee directeuren en een wethouder. De programma coördinator had de groep ingericht om de besluitvorming rond het programma te garanderen alsmede de voortgang te bewaken.

Geen toegevoegde waarde

Na anderhalf jaar hield de groep het echter voor gezien. Inmiddels had de raad het programma goedgekeurd à raison van 15 miljoen euro. Het argument van de leden van de stuurgroep was dat het geld nu geregeld was en zij verder geen toegevoegde waarde hadden. 

Op zich ben ik er wel voor om overbodige overleg gremia op te heffen, zeker waar het stuurgroepen betreft omdat deze toch vaak niet doen wat het woord wel belooft: namelijk sturen. De vraag aan de betreffende coördinator was wel: welk probleem heb je nu er geen stuurgroep is? Het antwoord luidde dat er geen prioriteiten gesteld zouden worden en dat de legitimatie voor de maatregelen zou ontbreken.

Geen details

Wat te doen? Een suggestie is toch een vergadering te beleggen en de prioriteiten duidelijk te agenderen. En verder geen agendapunten opvoeren. Ook blijken de stuurgroepleden zich in details te verliezen. Het advies luidt dan om geen details voor te leggen. Een laatste mogelijkheid is terug te vallen op de bestaande hiërarchie. De chef van de coördinator besluiten voor te leggen en als deze niet reageert naar het volgende niveau te escaleren. In zo’n geval, vonden de deelnemers aan het seminar, moet een coördinator niet met het probleem blijven zeulen, maar terugleggen op het niveau waar het hoort: bij afdelingshoofd of directeur. De lastigheid is natuurlijk wel dat de klimaatprofessional eigenlijk de maatregelen wel wil doorzetten, maar terugdeinst omdat hij zich realiseert dat hij achteraf – als het misgaat – met de gebakken peren komt te zitten.

Goede besluitvorming gaat boven inhoud

Mijns inziens hoort een professionele programma coördinator het belang van een goede en verantwoorde  besluitvorming voor te laten gaan boven dat van op zich nuttige en noodzakelijke maatregelen. Dat is nu juist het verschil tussen een professioneel en inhoudelijk gecommitteerde beleidsmedewerker en een goede programma coördinator.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.