Niet van de spulletjes….

Deze week met enkele programmamanagers van de politie gesproken. We hadden een zeer levendige discussie over de evaluatie van het Finec-programma. Ook bij hen wordt alsmaar duidelijker dat ze niet alleen maar leveranciers van spulletjes zijn. Zij staan duidelijk aan de lat voor het realiseren van daadwerkelijke verbeteringen in het politiewerk. Dat betekent voor hen aanwijsbare verbeteringen in de gedragingen van politiemensen, op elk niveau. “Wat is dan nog het verschil met verandermanagers?”, vroeg één van hen. Dat verschil is er mijns inziens nauwelijks.

Inleven in context

Voor hen betekent dat dat ze zich nog meer moeten inleven in de context van hun programma: in de hefbomen die er bij korpsen toe leidt dat de gewenste veranderingen in de organisatie optreden daarmee ook de effectiviteit van het korps toeneemt. Op basis daarvan kom ik tot drie adviezen:

Geduld

1. Eén van de hoofdcommissarissen is opdrachtgever van een programma. Neem hem/haar mee in de wondere wereld van programma’s en veranderingen. Probeer telkens weer duidelijk te maken dat het om effecten gaat, en niet alleen om producten. Dat vergt het nodige geduld: bij de programmamanager omdat hij/zij veel moet herhalen en laten bezinken. Bij de opdrachtgever omdat effecten niet onmiddellijk optreden. Daar is minimaal twee à drie jaar voor nodig.

Naast de chef

2. De keuze en aanwijzing van de programmamanager is al een heel belangrijke interventie. Positioneer jezelf op als programmamanager niet op operationeel niveau door allerlei projectresultaten te beloven, maar op strategisch programma-niveau. Het gaat jou om de effecten, de gewenste organisatieveranderingen. Daarmee positioneer je je op strategisch niveau naast de korpschef en niet onder hem/haar.

Overdracht

3. Betrek de korpschef (en eventueel alle 25) in je programma met het oog op de overdracht van de resultaten van je programma. Het gaat je als programmamanager niet alleen om een goede uitvoering van het programma, maar zeker ook om de overdracht en borging in alle korpsen van de nieuwe, verbeterde werkwijzen. Uiteindelijk zijn zij degenen die zowel verantwoordelijk zijn voor de veranderingen als voor de resultaten ervan: dat wil zeggen een hogere effectiviteit en efficiency van de politie. 

Het voordeel van deze groep programmamanagers is dat zij met zo’n 6 à 7 zijn. Gemeenschappelijk zouden zij deze gedragslijn naar alle kanten toe uit kunnen dragen. Samen kunnen zij voor extra volume van dit soort veranderingen zorgen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.