Slagkracht en draagvlak

In New York hebben wij verschillende vertegenwoordigers van actiegroepen en milieuorganisaties gesproken over PlaNYC. Zij blijken zeer tevreden met de aanpak om met hen doelen en initiatieven te bedenken. Het was voor New York uniek dat zij voor een dergelijk plan op deze schaal werden ingeschakeld. Zoals ik al eerder schreef, levert dit meeliften veel vaart op.

Eerste stap
Eén van hen drukte het als volgt uit: “It is a first nice step.” Alle groepen begrijpen de voordelen van het meeliften op het plan van Bloomberg. Het geeft hen een mogelijkheid om hun eigen issue op de politieke agenda te zetten. Het opvallende voor mij is dat elke groep een eigen achterban en eigen financieringsmethoden heeft. Zij zijn voor subsidies niet afhankelijk van de overheid, maar van privé fondsen en donaties. Met dat geld laten zij eigen onderzoek doen. Zo heeft de groep We Act (West Harlem Environmental Action, inc) een onderzoek laten doen naar de effecten van bevolkingsgroei op het metrosysteem van New York.

De uitkomsten van dit onderzoek werd in de klankbordgroep van de 70 partijen onderschreven, maar de conclusies werden niet collectief namens de klankbordgroep aan de bevolking gepresenteerd en uitgedragen. Daardoor kon New York City het niet voor elkaar krijgen dat de staat New York akkoord ging met een spitsheffing voor het centrum van de stad. De belangen van de forensende kiezers wonnen het van de bewoners van de stad zelf. Mijn gevoel is dat de gemeente in Nederland de uitkomsten van dit onderzoek hartelijker had omarmd, en misschien had gefinancierd.

Top down
Op dit moment heeft de burgemeester de uitvoering van het plan helemaal naar zich toegetrokken. Zo participatief als het begin was, zo top down is de uitvoering van het plan nu. Dat betekent dat er een grote slagkracht is. Dat gaat echter ten koste van het aansluiten bij de behoeften in de arme gebieden zoals Harlem en Brooklyn. Misschien zouden we dat in Nederland anders hebben gedaan: meer draagvlak in de wijk, maar ten koste van de slagkracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.