Het vormgeven aan de inhoud van je programma kan verzanden in een heleboel doelen en activiteiten. Vorige week hebben mijn collega Prevaas en ik goede ervaringen opgedaan door het gedachtegoed van Simon Sinek te gebruiken: zie zijn inspirerende TED talk.
Inhoud nuttig maar niet voldoende
In de taal van Sinek levert een DIN of Logframe het “wat” van een programma op. Nuttig, maar niet voldoende. De programmamanager krijgt mijns inziens een veel beter verhaal als hij/zij vooral het waarom en hoe kan uitdragen. Dan heeft de programmamanager een prima verhaal waarmee hij/zij enthousiasme kan losmaken om mee te gaan werken.
Het verhaal van de opdrachtgever
Het waarom hebben we uitgesplitst in achtergrond, probleem, ambitie en doelgroep. Deze elementen bevatten allemaal redenen waarom je het programma gaat doen. Je hebt feiten en omstandigheden: klachten, aantoonbare negatieve effecten. Iemand werpt zich op als probleemhebber (straks ook mogelijkerwijs de opdrachtgever). Dat is nogal wel even opletten, want er zijn waarschijnlijk massa’s mensen die last hebben van het langsrazende verkeer, maar een echte probleemhebber moet ook in staat er iets aan te kunnen doen. Dan is de ambitie (of hoofddoelstelling of opgave) een bevredigende oplossing te scheppen voor het probleem. En tenslotte zijn er doelgroepen, mensen en organisaties die hun gedrag moeten aanpassen opdat er positieve effecten gaan optreden. Dit verhaal is ook de boodschap die de opdrachtgever gaat gebruiken in allerlei situaties. Hij/zij staat op de zeepkist en vertelt waarom de organisatie(s) dit programma gaat(n) doen.
Het verhaal van de programmamanager zelf
Dan is ook belangrijk een antwoord te hebben op de vraag hoe. Dit is typisch het verhaal van de programmamanager zelf. Hoe ziet hij/zij de gevolgen of oorzaken van het probleem, waarop gaat hij/zij ingrijpen met welke visie en met welke hefbomen in het achterhoofd? Er ligt een stellige overtuiging van de programmamanager achter dat deze aanpak gaat werken. Bijvoorbeeld omdat de programmamanager ervan overtuigd is dat professionals in beweging komen als je een wenkend perspectief schetst (en de omgekeerde overtuiging dat dat niet gebeurt als je een aanpak gaat “uitrollen”).
Dit stuk kan de programmamanager met zijn team opstellen. Er ontstaat een verhaal van het programma. Da is uitstekend bruikbaar in de communicatie over het programma. De programmamanager zal merken dat het vormgeven van de inhoud op basis van zo’n verhaal van het waarom en het hoe een stuk gemakkelijker gaat. Dat was althans de mening van onze deelnemers aan de open training programmamanagement van afgelopen week.