Meer over veranderen en programma’s

Ruim een maand geleden heb ik het gehad over de verschillen en overeenkomsten tussen programmamanagement en veranderkunde. Met collega Debora Strijbos heb ik daar vorige week nog eens uitgebreid over doorgesproken. We hebben ons nu eens op de overeenkomsten tussen veranderaar en programmamanager geconcentreerd. Die zitten volgens ons in het wikken en wegen van de strategie van het veranderprogramma.

Strategie en plannen

Programmamanager en veranderaar maken een (verander)strategie en (verander)plan. In veel gevallen zullen deze zaken anders genoemd worden, maar dit zijn wel de momenten waarop ze nauw verwante zaken doen. Beiden vinden het noodzakelijk voor een verandertraject dat er een strategie en plannen zijn. Ook zullen zij proberen de uitkomsten/doelen van het verandertraject te formuleren. En om een plan te kunnen maken gaan ook beiden op zoek naar de interventies of inspanningen. Een licht verschil is er misschien als het gaat om het kiezen van de inspanningen: de veranderaar zal zijn oordeel laten afhangen van historie en context van de organisatie waarin de interventies gedaan moeten worden. De programmamanager zal wellicht meer letten op de waarschijnlijkheid waarmee in de toekomst de interventie effectief zal zijn. 

Monitoring

Ook zullen veranderaar en programmamanager tijdens de looptijd van het programma willen weten of de interventies gedaan worden en of ze leiden tot de gewenste uitkomsten. De veranderaar zal monitoring meer van reflectie vanuit zichzelf en betrokkenen beschouwen, de programmamanager zal een instrument zoeken waarmee min of meer onafhankelijk getoetst wordt of er voortgang is. Beweging is dan voor de veranderaar belangrijk, voor de programmamanager lijkt ons de richting belangrijker. 

We waren het er wel over eens dat we op zoek moeten gaan naar de empirische onderbouwing van deze veronderstellingen. Dus mijn vraag zou luiden: zijn veranderaars meer geneigd de historie als maatstaf voor effeciviteit te nemen en programmamanagers meer toekomst gericht? En zijn onze suggesties rond de monitoring herkenbaar? Hebben de lezers hier ervaring mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.