Riskante combinatie

De deelgemeente Oud-Zuid in Amsterdam vraagt een senior beleidsadviseur/programmamanager. De combinatie van beleidsadviseur en manager is een zeer riskante. In mijn ervaring zijn beleidsmedewerkers heel goed in het nadenken over en verzinnen van beleidsdoelen en -acties. Op papier zien programma’s er altijd heel goed uit. Maar vraag aan diezelfde mensen hoe ze ervoor zorgen dat het programma ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt, dan kijken ze je glazig aan.

Het bedenken en uitvoeren van beleid is leuk inhoudelijk werk. Dat wordt ook erg gewaardeerd door leidinggevenden en politiek verantwoordelijken. Je bent als beleidsmedewerker op elk moment van de dag beschikbaar om voor die leidinggevenden en bestuurders inhoudelijk werk te verrichten: snelle notities schrijven, speeches, krantenartikelen, antwoorden op kamervragen e.d.

Veel organisaties vinden dat sommige beleidsmedewerkers ook de rol van programmamanager moeten kunnen spelen. Dat is juist niet die leuke en prestigieuze inhoudelijke dingen doen. Integendeel, ze moeten naar anderen toe gaan “zeuren”: hoe ver ben je, hoeveel geld heb je nog nodig, heeft je actie echt een gunstig effect e.d? Je moet eerder een ander in staat stellen zijn inhoudelijk werk te doen dan dat werk zelf maar even doen.

Zo’n combinatie in een functie als het stadsdeel wil invullen is dus levensgevaarlijk. Waarschijnlijk wordt het toch gewoon beleidsadviezen maken op basis van een hoop overleg met collega’s. En dat alles in het kader van een programma. Met het managen zal het weinig te maken hebben, want in de advertentie kan je bij een andere programmamanager informatie krijgen. Wie is dan de echte manager? Ik ben bang dat de zaken interessanter worden voorgesteld dan ze in feite zullen blijken te zijn. Of men heeft een beleidsadviseur nodig wiens rol men een beetje wil opkrikken, of men kan geen managertype nodig die wat interessante inhoud wordt voorgespiegeld. Mijn idee zou zijn: zoek het vooral in de inhoud en concentreer de managersrol in zo weinig mogelijk mensen. Die er dan ook echt voor gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.