ICT-kneuzen en slechte opdrachtgevers

René Veldwijk zaterdag in de Volkskrant: “Bij de overheid zitten ICT-kneuzen” luidt de kop. Al lezende vraag ik me af of er sprake is van ICT-kneuzen. Volgens mij is er veel meer sprake van slechte opdrachtgevers. Citaat: “Als een project uitloopt, komt er meer geld.” Er is klaarblijkelijk een win-win tussen opdrachtgevers en leveranciers: toegeven dat de kosten tegenvallen kan niet vanwege het prestige, en kosten overschrijden is meerwerk voor de bedrijven.

Iedereen mag meepraten 

Op de PGM Open gaan we in gesprek met een jonge ambitieuze programmamanager die tot taak heeft de kosten van dit soort projecten met 30 tot 90 percent terug te dringen. Hij stelt dat in de fase tot aan het programma van eisen in een project iedereen mag meepraten. Elk belangetje wordt erkend door een eis op te nemen. Daar doet de projectmanager heel lang over. Vervolgens is er haast: dus een wangedrocht moet snel even gemaakt worden. Gevolg: afnemers en gebruikers gebruiken het resultaat niet of onvolledig. Dus komen de baten of gunstige effecten van het project niet tot stand. 

Dus gaan we proberen een andere manier van werken te introduceren: gebaseerd op goede ervaringen met incubators. Scherm het denk- en prototype-proces af van de belangenwereld. Pas als er een prototype is moeten gebruikers testen en het prototype “lek” schieten. Dan pas is er niet alleen papier maar daadwerkelijk iets om te testen. Dat zal het eindproduct verbeteren, is de stellige overtuiging van de betreffende programmamanager.

 “Nee” zeggen

Dit vergt een onafhankelijke projectmanager die tegen de opdrachtgever “nee”  durft te zeggen. Dat is bij grote organisaties zoals de overheid niet gebruikelijk. Toch moet het daar naar toe. En niet alleen de project- dan wel programmamanager moet heldhaftiger worden, ook de opdrachtgever moet zich realiseren dat enige afscherming van een project of programma van de waan van de dagelijkse belangen uiteindelijk het primaire proces veel beter uit zal komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.