Programmamanager versus lijnmanager

Zijn de competenties voor programmamanagers nu zoveel verschillend van die van lijnmanagers? Het gaat tenslotte toch om het managen. En of dat voor een programma anders is dan voor een lijnorganisatie? Met deze vraag heb ik gisteravond geworsteld met deelnemers aan de AOG-leergang Strategisch Programmanagement. Het zijn waarschijnlijk dezelfde competenties, zij het dat sommige een hoger niveau van gebruik vergen.

Verschillende stakeholders

Zo komen begrippen als draagvlak zoeken, schaken op veel borden, en relatiemanagement voor de programmamanager naar voren. Men vond zeker niet dat deze competenties irrelevant zijn voor lijnmanagers. Het vergt voor de programmamanagers echter wel extra nadruk: programma’s betreffen vaak verschillende stakeholders. Sommige programma’s zijn ook meer-partijen opgaven (kijk maar naar de Tweede Kamer nu). Dan is het verbinden met de omgeving cruciaal, meer dan bij een lijnopgave. Ik zou daar zelf aan willen toevoegen dat die extra aandacht nodig is omdat een programma toch altijd een tijdelijke opgave is.

De lijnmanager moet extra goed zijn in het vasthouden aan de verbeteringen van zijn operaties. Dat vergt erg veel geduld en vasthoudendheid. Ook het continue verbeteren van de operationele processen is een noodzakelijke vaardigheid van lijnmanagers. Voor de programmamanager ligt de nadruk meer op vernieuwen waarbij je juist losser van de lijn moet staan. 

Projectwereld

Tenslotte herinner ik aan een uitspraak van mijn collega Marcel Vastwijk: een programmamanager staat met één been in de projectenwereld, en met het andere in de lijnwereld. Dus dat zijn vaardigheden overeenkomen met die van de lijnmanager is begrijpelijk. Maar ook vaardigheden uit de projectwereld (sturen op resultaat, budget en tijd) zijn noodzakelijk. Ik ben benieuwd naar de papers die de deelnemers van de leergang op basis van onder andere deze discussie en inzichten van gisteravond gaan schrijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.