Programmamanager als koppelpunt

In NRCNext van 7 mei lees ik de volgende interessante advertentie. De Universiteit van Utrecht vraagt een programmamanager in de vastgoedorganisatie. “Je bent het koppelpunt tussen de planvorming en het (uitvoerend) projectmanagement,” zo belooft de tekst. Ik vraag me dan altijd af wat nu precies de toegevoegde waarde zou zijn van het vullen van het veronderstelde gat tussen het maken van plannen en het uitvoeren ervan. Betekent dat dat de plannen nog niet gedetailleerd genoeg zijn? Of dat de uitvoering van de projecten niet loopt zo als afgesproken?

Bij de meest luxueuze organisaties van ons land, de waterschappen, heb je ook zo’n onderscheid: beleid, planvorming en uitvoering. En daar zijn dan nog veel mensen in werkzaam ook. Wat doen ze dan? Bij beleid verzinnen ze welke kaders gelden voor de veiligheid (overstromingsrisico’s) en de kwaliteit (mate van vervuiling van het water). Bij planvorming gaan ze dan nadenken over waar in het gebied er dijken moeten worden verzwaard, zuiveringsinstallaties moeten worden gebouwd e.d. Tenslotte overhandigen ze die plannen aan de uitvoering: maak het maar. Er is in die wereld onmiskenbaar sprake van beleidsmatige en planvormende drukte, zeker als je bedenkt dat ook de provincies en de Rijkswaterstaat met dat soort zaken bezig is. In mijn optiek kan je dus zeker met een laag minder: planvorming/beleid en uitvoering in projecten.

Hoe zou dat bij vastgoed werken? Planvorming bedenkt de plannen wat het rendement van de totale portefeuille aan gebouwen moet zijn, waar de gebouwen moeten komen, waar er gerenoveerd moet worden e.d. Projectmanagement zal deze plannen ongetwijfeld uitvoeren. Maar wat doet dan de programmamanager als “koppelpunt”? Wat koppelt zij? Maakt zij de plannen nog concreter? Wordt zij opdrachtgever van de projectmanagers? Beslist zij over de toewijzing van capaciteit en geld aan de concrete projecten? Of coördineert zij over die zaken en beslist iemand anders? Waarom maakt planvorming de plannen niet zo concreet dat deze tussen stappen niet nodig zijn? Wat gaat er dan fout als je het “koppelpunt” overslaat? Kortom, genoeg vragen om tijdens het sollicitatiegesprek met de opdrachtgever te bespreken. Een lekkere kluif voor de graduates van YER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.