Programmadirecteur

Opeens zie ik allemaal programmadirecteuren. Is er een nieuwe weg omhoog? Is dit de volgende stap op de carrière ladder na programmamanager? Vragen die me bezighouden, nadat ik van de week zowel een strategisch programmamanager als een programmadirecteur tegenkwam. Bij de eerste rol vraag ik me altijd af wat het tegengestelde van strategisch programmamanager is: een tactisch programmamanager? Dat wil je toch niet op je visitekaartje zetten? Maar goed, verder maar gegoogled op de term programmadirecteur. Wat levert deze zoektocht op?

Bodem

Natuurlijk laten we alle vermeldingen die met televisie of radio en onderwijs te maken hebben buiten beschouwing. De eerste programmadirecteur die we op die manier tegenkomen, is Gerd de Kruif. Hij is programmadirecteur Convenant Bodem. Hij is belast met de uitvoering van het convenant Bodem. Als belangrijkste opgave ziet hij nu tempo te gaan maken: hij gaat verbinding zoeken met decentrale overheden en bedrijven. 

De volgende is Ingwer de Boer. In het kader van risicomanagement ga ik over Ruimte voor de Rivier binnenkort  schrijven. Net als bij De Kruif is de samenwerking met lagere overheden voor De Boer prominent.

Olympische hoogten

Dan stuiten we op Ben Tellings. Hij is de programmadirecteur van het Olympisch Plan 2028.  Hij gaat het ambitieuze plan van zijn voorganger uitvoeren en daarbij gebruik maken van een uitstekende netwerkorganisatie: dus samenwerken. Vervolgens de eerste vrouw in dit rijtje: Marjolein Demmers van DHV. Zij gaat invulling geven aan leiderschap en integratie van duurzaamheid in de dienstverlening en producten. Bewustwording, CO2-reductie en duurzame mobiliteit worden haar doelen.

Zij wordt gevolgd door iemand die al ruim twee jaar deze rol vervult: Jacques Snel. Hij gaat doelen op het gebied van de digitale werkplek bij de rijksoverheid voor elkaar krijgen.

Mensen wakker schudden

Dan weer een vrouw: Sandra. Zij is programma directeur Canon Europe. Zij vindt de samenwerking met alle delen van het bedrijf haar belangrijkste opgave. Nummer 7 is Willem Voogt die voor de Nationale Coördinator Terrorisme bestrijding (NCTb) de taak heeft de mensen wakker te schudden en niet te veel te gaan vertrouwen op de technologie: betere en meer geavanceerde techniek vergt nog meer deskundigheid en vaardigheid van de mensen, want alleen dat laatste leidt tot meer veiligheid.

Dan volgt Jan Sikkema benoemd door het Top Institute Food and Nutrition tot programmadirecteur Bioingredients and Functionality. Hij gaat daar nog meer vorm geven aan de samenwerking tussen publieke en private partijen bij de kennisuitwisseling rond deze onderwerpen. Dan hebben we nog Bertus Noteboom van de provincie Noord-Holland. En als laatste Elly van Kooten als programmadirecteur Wijken. Ik hoop dat zij verder gaat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Veel overheid en mannen

Samenwerking tussen allerlei partijen lijkt na een eerste scan de voornaamste invalshoek van al deze directeuren te zijn. De overheid is iets ruimer vertegenwoordigd, net als de directeuren van mannelijke kunne: het lijkt het nieuwe kabinet wel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.