Program Canvas duw in de rug voor klimaatprogramma

Het Program Canvas heeft het Platform Water Vallei en Eem een forse duw in de rug gegeven. De programmamanager Charles Rijsbosch heeft de besturen van 16 gemeenten rond Amersfoort

en het waterschap Vallei en Veluwe op één lijn gekregen om de klimaatverandering het hoofd te bieden. De start van dit programma heb ik vorig jaar met een collega van Twynstra Gudde begeleid. Zie een eerdere blog van mij.

Rijsbosch: “Het programmaplan heeft uiteindelijk vorm gekregen in een ‘interactieve’ powerpoint. Vormgeving en communicatie hebben wat dat betreft een stevige rol gekregen in de vormgeving van het plan. Een DIN en Canvas vind je niet terug. Maar liggen er uiteraard wel aan ten grondslag.”

Stapsgewijs verder

In gemeenten heeft het woord programma al gauw de connotatie van groot en veel papier in de vorm van plannen en voortgangsrapportages. Dat schrikt af, Daarom probeert Rijsbosch het zo te organiseren dat men met kleine stappen een eindje verder komt om uiteindelijk achteraf te constateren: “Goh, het is een echt programma geworden.”

Steen in de vijver

De discussie over het Program Canvas heeft de grote lijnen volgens Rijsbosch voor alle partijen zichtbaar gemaakt. “Ik heb nu een verhaal gekregen dat voor de gemeentebesturen aantrekkelijk is. Kort, overzichtelijk en een paar heldere resultaten. Qua proces is de steen in de vijver gegooid, lopen de eerste acties, en zijn het draagvlak en de betrokkenheid vergroot. Dit zal naar mijn verwachting ook leiden tot verbreding, meer middelen en ook meer mogelijkheden om een steviger programmatische aanpak uit te bouwen,” aldus Rijsbosch.

Het programma is gepubliceerd op: http://www.pwve.nl/klimaatdossier/.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.