Prima donnas als teamspeler

Prima donnas kunnen toch goede teamspelers zijn. Dat betogen drie auteurs in de Harvard Business Review. Bedrijven als Apple, Boeing en Pixar bewijzen dat.
TeamwerkDan moeten er wel goede talent management programma’s zijn, de teams moeten missie-kritieke projecten doen en leiders moeten teamwerk belonen.

Voorwaarden voor teamwerk

1. Goede Talent Management programma’s zijn verankerd in de organisatie. De managers/leiders weten welke talenten ze nodig hebben en ze zorgen voor voldoende voorraad van deze talenten.

2. Kies missie-kritieke projecten: de auteurs betogen dat de opdrachten voor de topteams ook echt opdrachten moeten zijn die de toekomst van de organisatie definiëren: ofwel belangrijk voor de strategie zijn.

3. Tenslotte pleiten de auteurs voor prikkels voor de totale teamprestatie en niet voor individuele prikkels. Zo houd je het team bij elkaar en moedig je A-spelers aan mee te doen.

Ongelukkige voorbeelden

De voorbeeld bedrijven zijn nu juist ongelukkig gekozen. Apple heeft op zijn donder gekregen van de financiële wereld (voor wat dat waard is) en Boeing moet toezien hoe de Amerikaanse autoriteiten de Dreamliner aan de grond houdt. Desalniettemin zullen organisaties, die steeds meer afhankelijk zijn van teamprestaties in projecten en prorgamma’s, rekening kunnen houden met deze observaties.

 

M. Mankins, A. Bird en J. Root, “Making Star Teams Out of Star Players” in: Harvard Business Review, jan-feb 2012, pp. 75 e.v. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.