Samen op zoek naar een programma

De gemeente Rotterdam heeft een interessant boekje over procesmanagement het licht doen zien. Onder leiding van projectmanager Hans van der Heijden hebben verschillende Rotterdamse professionals tien programma-, proces-, gebieds- en projectmanagers gevraagd naar hun ervaringen met procesmanagement.IMG_0010 Procesmanagement is vooral van belang bij het ontwikkelen van ideeën en het vinden van de volgende stap. Of het een project of een programma wordt is te vroeg om te beslissen. Eerst maar eens verkennen van mogelijkheden.

De vorm die Hans en collega’s hebben gekozen is pragmatisch. Zij hebben tien managers geïnterviewd over wat zij hebben gedaan. Op zichzelf interessante interviews. De echte meerwaarde van het boek zit hem voor mij in het hoofdstuk Essenties uit de interviews. De auteurs onderscheiden 5 thema’s: kenmerk van de aanpak, instrumenten, lastige punten, noodzakelijke voorwaarden in de organisatie en de typisch Rotterdamse kenmerken.

Mensen bij elkaar brengen

Enkele grote lijnen: de procesmanager in Rotterdam brengt mensen en organisaties bij elkaar. Hij zorgt voor een agenda en zelfs een gemeenschappelijke kernboodschap. Hij laat anderen scoren, kan goed met mensen en hun belangen omgaan en blijft oprecht nieuwsgierig. Het belangrijkste instrument is doen, vertrouwen winnen, netwerken en koppelen met de gemeenteraad. Lastig daarbij is het samenspel met de raad, het bewaken van grenzen, spanning tussen gebied en sector, en draagvlak.

Typisch Rotterdams

Wat is nu typisch Rotterdams, vraag ik me af als ik dit zo lees? De doe-mentaliteit, werken met 174 nationaliteiten en het laboratorium-karakter van de stad ondanks de vele systemen zouden dan typisch Rotterdamse zaken zijn. Vele andere gemeenten zullen echter van zichzelf hetzelfde vinden, terwijl ik bij de belemmeringen de enorme verkokering van ambtelijke organisatie en portefeuillegedrag van wethouders mis. Alles bij elkaar een indrukwekkende prestatie zo’n boekje.

Gemeente Rotterdam, Procesmanagement, samen op weg!, 15 maart 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.