Niet bij brood alleen

De bakkerswereld gaat minder brood weggooien. Uit een recent bericht blijkt dat we jaarlijks 70 miljoen kilo brood weggooien: dat zijn 330 miljoen broden per jaar. Op basis van een consumentenprijs van 2 euro per brood is dat 660 miljoen euro. De branche gaat er wat aan doen. Zij sommen een serie maatregelen op die uitblinken door een beperkt perspectief.

De keten in beeld

Als je er een programma van zou maken, zou de doelstelling zijn dat je minder brood behoeft weg te gooien, zeg 100 miljoen broden per jaar. Een vermindering van een derde van de huidige “uitstoot”. Alle oplossingen die in het bericht worden opgesomd zijn wat men zou kunnen noemen “end of pipe”-projecten. Een goede programmamanager kijkt naar het doel, niet alleen naar de projecten.

Hij gaat dan terug in de keten en vraagt zich af waarom die broden worden weggegooid. Dan blijkt dat de afnemers van de bakkers consistent te optimistisch bestellen. De teveel geleverde broden krijgen de bakkers weer terug. Het perspectief van de programmamanager wordt breder: kijk aan het begin van de pijp en ga maatregelen “upstream” verzinnen. 

“Onderboekingen”

Ga dus in eerste instantie kijken waarom de afnemers altijd te veel bestellen. Doe dan het omgekeerde van wat de KLM doet: in de wetenschap dat een bepaald aantal passagiers altijd afzegt doet men daar aan “overboekingen”. Kortom, verleid de afnemer met bepaalde voorzieningen (bv. tussentijdse leveringen, andere prijzen) tot een realistischer bestelling: dus een soort “onderboeking”. 

Betrek de afnemer in het programma

De focus komt te liggen op de efficiency van de totale keten, en niet op het verzinnen van maatregelen die goed moeten maken wat eerder in de keten fout ging. Betrek je afnemer dus bij je programma en geef hem een belang bij de oplossing van het probleem van de overproductie. Bak er een groter programma van dan alleen een serie hergebruiksprojecten. Met dat soort projecten kan je namelijk eindeloos doorgaan, omdat er geen prikkel in het systeem zit om verstandiger te produceren. Want door minder brood te produceren, heb ik minder energie en grondstoffen nodig. Het aloude adagium: niet bij brood alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.