Mensen voor methode

Innovatie en programmamanagement, dat was het thema van het jaarseminar van de usergroup MSP. Op een regenachtige dinsdagmiddag in een verbouwde fabriek van IBM in Amsterdam-West. Met ongeveer 70 deelnemers een sfeervolle en zinderende bijeenkomst met drie sprekers en zelfwerkzaamheid van de professionals. Mijn indruk is dat er een behoorlijke kloof bestaat tussen innovatie en MSP: innovatie koppelen velen aan ondernemerschap en MSP aan grote bureaucratieën (banken en overheid).

Snelheid, weinig geduld

De vraag is voor MSP welke aanpassingen in de methode noodzakelijk zijn om de „disruptions” in de maatschappij te kunnen opvangen. De huidige tijd vraagt om snelle vernieuwingen als motor van de economie; geduld met een planmatige en stapsgewijze aanpak die misschien na twee jaar iets oplevert is er niet meer. De drie verhalen van een begeleider van Startups,  een programmamanager en een jonge ondernemer concentreerden zich op de Lean Startup, een aanpak voor het snel van de grond krijgen van innovatie in een nieuwe onderneming. Ralf combineerde het innoveren van Lean met een verandertraject binnen de Rabo, Michiel begeleidt talloze initiatiefnemers van nieuwe business en Michaela ging in op haar ervaringen als nieuwe startup (en wel drie keer).

Het was dan ook niet verrassend dat de geest van deze drie verhalen, die allemaal enthousiasme, frisheid en eigen verantwoordelijkheid uitademden, in de workshops zwaar terug kwam. De bovengeschetste tegenstelling tussen „lerend ontwikkelen en ontwerpen” versus „beheerst ontwerpen en veranderen” kwam in veel discussies terug. Zo gepositioneerd verliest de degelijke methode het gauw van creatieve en open innovatie. Het positieve van innovatie probeerden de deelnemers in MSP op te nemen: meer flexibiliteit, minder structuur opleggen, te veel papier, meer bezieling en durven stoppen waren ideeën die MSP zouden verrijken.

Voorrang mensen boven regels

Het lijkt erop dat een methode als MSP (en andere waarschijnlijk ook) te groot en te onoverzichtelijk zijn geworden voor snelle innovaties. Prettig voor de controleurs en auditors onder ons. Voor de professionals een reden om de methode niet heilig te verklaren en de praktische ideeën om mensen voorrang te geven boven de regels gewoon in hun werk toe te passen. Afwachten of de methodologen het goedvinden is dan niet interessant meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.