Provinciale edelstenen

Meer dan ooit staan de effectiviteit en efficiency van projecten nu in de schijnwerpers. Alle overheden moeten ruimte maken in hun bestaande programma’s en andere activiteiten om de economie draaiend te houden. De prioritering van en binnen programma’s staat daarom nummer 1. Bijvoorbeeld halen veel provincies extra geld op uit de verkoop van de aandelen Nuon en Essent. Nu moeten zij daar, zeker met een uiterst kritische kiezer en een grijpgrage minister van Financiën  effectief en efficiënt mee om gaan.

Effectief

Bij effectiviteit gaat het om die activiteiten die het meest opleveren voor je doelen. Dapper roepen de provincies dat zij in duurzaamheid en innovatie willen investeren. Dat gaat ook werkgelegenheid opleveren. Dat betekent dat je in doel-termen exact moet weten hoeveel en welk soort duurzaamheid in je eigen gebied te bereiken is, wat precies innovatie is op welke terreinen. Kortom, je moet SMART-doelen hebben. Meestal slaan de overheden deze stap over en gaan meteen naar de activiteiten.

Vervolgens moet je de beste projecten kiezen bij de projecten. Meestal volstaan overheden ermee alle projecten te bundelen en hiervan te verklaren dat ze allemaal een beetje helpen om bijvoorbeeld duurzaamheid te bevorderen. Dat is nu niet meer genoeg. Hoewel het tijd kost, zal je van elk project moeten aangeven hoeveel die bijdragen aan duurzaamheid. Bv. door een soort consumententest uitgevoerd door milieu- en economie deskundigen.

Efficiënt

Als je dat weet, ben je nog niet klaar. In een goed programma heb je vele alternatieven die je bij hetzelfde doel brengen. Deze zijn allemaal voldoende effectief. Dan koppel je daaraan de kosten in euro’s. Die zijn dankzij de terughoudende banken tenslotte schaars. De verhouding tussen effectiviteit en kosten levert je een maat voor efficiency op.

Tempo

Naast efficiency is voor de overheden tempo een doorslaggevende overweging. Eer moet namelijk nu iets gebeuren. Langdurige pilots en onderhandelingen met allerlei partijen bijvoorbeeld kan je je nu niet permitteren. Straks slaat de economie weer aan en dan ben je te laat. 

Het is zelfs voorstelbaar dat tempo belangrijker is dan efficiency. Dat moet je in je programma goed met het bestuur afstemmen. Dan moet je dus accepteren dat het misschien wel beter is snel te handelen dan efficiënt. Het is niet leuk om te constateren en uit te dragen, maar misschien wel zo eerlijk.

Edelstenen

Ik denk dat vooral provincies nu een zware verantwoordelijkheid hebben om aan de slag te gaan. JP de MP roept dat ieder zijn steentje moet bijdragen: wat betreft de provincies heb ik grote verwachtingen omdat zij in ieder geval beschikken over de edelstenen uit een voorheen maatschappelijke voorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.