Meer dan een goede projectmanager

Een programmamanager is meer dan een goede projectmanager. Met die veel belovende titel schrijft Ruchira Chatterjee over de onderscheidende vaardigheden van de programmamanager. Projectmanagement expertise komt bij haar op de laatste (zevende) plaats.


Business, ervaring en verandermanagement

Waar gaat het dan wel om? Business manager, ervaring op senior niveau, verandermanagement, superieure communicatie, objectiviteit en risicomanagement. Kern van haar betoog is dat de programmamanager goed ingevoerd moet zijn in de business, weet hoe veranderingen blijvend kunnen zijn, met verschillende stakeholders kunnen omgaan en door ervaring gezag verworven om impopulaire beslissingen te nemen. Zij stelt verder dat een dergelijke zware manager moeilijk te vinden zal zijn. Zij stelt voor deze vaardigehden bij twee personen te zoeken: of een projectmanager met een zware business manager als adviseur of omgekeerd. 

Te veel extrapoleren vanuit projectmanagement

Volgens mij redeneren we teveel vanuit de projectmanagement discipline. Met zo’n lijstje als Chatterjee maakt, kom je uit bij een zware lijnmanager. Ook van hem/haar kan je verwachten dat deze weet hoe projecten aan te sturen. Maar verder hoef je niet te gaan. 

De discussie wordt ook door IPMA vervuild door vast te houden aan de projectmanagement vaardigheden. Dat ligt in de aard van het belang van de leden. Die zijn voor een groot deel afkomstig uit de IT-hoek. Die projectmanagers lopen voortdurend tegen de grenzen van een project aan: namelijk daar waar de condities in de organisatie tegen het project werken. Zij willen hun gebied uitbreiden, om meer opdrachten te kunnen verwerven.

Daar is op den lange duur niemand mee gebaat. Voor dat je het weet claimt een projectleider dat je alle problemen van de opdrachtgever kunt oplossen. De verwachtingen zijn dan zo hoog gespannen dat dat altijd teleurstellingen zal opleveren. Kijk maar naar de alsmaar mislukkende IT-projecten. 

Aparte eindstations, geen integratie

Ook IPMA wil de professionele ontwikkeling van projectmanager en progammamanager bij elkaar brengen op het hoogste niveau (zie het boekje Competentieprofielen). Vergeet het maar, de twee rollen zijn aparte eindstations. Juist het willen integeren leidt tot ellende. Projectmanagement en programmamanagement zijn aparte vakken. En een ander woord voor vak is discipline. Daar hoort de discipline bij te erkennen dat iets niet tot je vakgebied hoort: anders weet je alles van niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.