Explorerende programmamanager

Managen is gewoon managen. Of je nu een lijnorganisatie aanstuurt of een programma. Dat moet je allebei bewust en doordacht doen. De attentie en vaardigheden die voor beide nodig zijn zijn dezelfde. Deze reactie gaf vorige week SG LNV André van der Sande toen wij (Anne Jette van Loon, Peter Schmeitz en ik)  hem het verslag van de programmatafel van 1 juni aanboden (Zie ook mijn weblog van 2 juni ).

Wij hebben met de deelnemers de vraagstelling verkend of je samenwerking tussen afdelingen, departementen en overheden kunt bewerkstelligen zonder alleen maar gebruik te maken van formele bevoegdheden. De deelnemers kwamen tot de conclusie: ja, dat kan en dat vergt speciale vaardigehden van de programmamanager en enkele conditionerende acties van de opdrachtgever.


Mix van formeel en informeel

De vaardigheden van de programmamanager betreffen omgevingskwaliteiten: netwerken, druk opbouwen ed. Ook de interne organisatie krijgt aandacht: sturen op sfeer, waarden, niet te grote eigen organisatie en het vieren van mijlpalen. Het is uiterste lastig, merkt ik in de discussie met Van der Sande, exact aan te geven waar het verschil zit met een lijnmanager. Beide moeten een mix van formele en informele bevoegdheden gebruiken om op een goede en moderne manier hun klus te klaren. 

Explorerend

Uiteindelijk kwamen we erop dat de vaardigheden van de programmamanager meer explorerend zijn, en die van de lijnmanager meer exploiterend. In de lijn zijn de werkzaamheden en resultaten in veel gevallen bekend. Bij een programma is dat veel minder het geval. Dat betekent dat ook de opdrachtgever van de programmamanager meer explorerend te werk moet gaan. Er is nu eenmaal meer onzekerheid rond de klus, de uitkomsten en de maatregelen in een programma.

Niet concurreren

Natuurlijk is het ook zo dat dit geldt in de ideale situatie. In veel organisaties bestaat de ideale lijnmanager (nog) niet. Daar zie je veel gebruik van formele bevoegdheden, beschermen van de eigen afdeling en niet letten op het grotere geheel, vastgeroestheid in bestaande patronen. Met die verschijnselen heeft een programmamanager vaak te maken en mijn idee is dat deze dat niet met weer andere formele bevoegdheden tegemoet moet treden, maar informeler. Niet langs het opbouwen van een aparte, eigen organisatie en dus concurreren met de lijn, maar meebewegen met de lijn en vooral gebruik maken van de vaardigheden van de mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.